De Sănătate

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV – Iată calendarul construirii SRU, cea mai mare investiţie publică din istoria Iaşului! Prima lopată, în aprilie

joi, 03 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 EXCLUSIV – Iată calendarul construirii SRU, cea mai mare investiţie publică din istoria Iaşului! Prima lopată, în aprilie

Proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) intră, în sfârşit, pe un drum aparent ireversibil de implementare. Proiectarea obiectivului este finalizată parţial, iar finanţarea este asigurată în integralitate. 

Noutatea este că, în cadrul proiectului, vor fi organizate două licitaţii de lucrări. Potrivit unui răspuns al Ministerului Sănătăţii (MS), la solicitarea ZDI, în primă instanţă vor fi executate lucrări pentru devierea reţelelor de utilităţi, organizare de şantier şi săpătură generală, cu termen de începere în aprilie 2023. Ulterior, în februarie 2024, ar urma să fie începute lucrările propriu-zise de construire a SRU.

La nivel local, primarul Mihai Chirica spune că, în prezent, sunt analizate posibilităţile de racordare la utilităţi şi accesibilitatea, subliniind că, din punct de vedere urbanistic, situaţia amplasamentului este bătută în cuie. Spitalul va fi construit în zona Moara de Vânt pe un teren de 12 hectare pus la dispoziţie de către Primărie.

Proiectul intră în faza de avizare tehnică

Potrivit primarului, în prezent se aşteaptă avizul pe documentaţia tehnică de la banca care este implicată în mecanismul de finanţare, respectiv Banca Europeană de Investiţii (BEI). În paralel, au fost demarate procedurile pentru obţinerea şi altor avize. „Stadiul proiectului este unul avansat, sunt detalii tehnice inclusiv pe partea de infrastructură. Procedura de avizare este un pic mai greoaie, aşteptăm să ajungă şi la Primărie documentaţia”, a declarat primarul Mihai Chirica. De cealaltă parte, oficialii MS au subliniat că contractul de proiectare a fost semnat în martie 2022, cu un termen de execuţie de 12 luni. În schimb, documentaţia pentru prima fază a proiectului este finalizată. „Proiectantul a transmis către Ministerul Sănătăţii documente ce fac parte din Documentaţia Tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire, precum şi un Proiect tehnic pentru devierea reţelelor de utilităţi, necesar a fi făcute pentru începerea lucrărilor. Totodată, proiectantul este în proces de obţinere a tuturor avizelor cerute prin certificatul de urbanism emis de Primăria Municipiului Iaşi”, se arată în răspunsul MS pentru ZDI.

Zilele trecute, la sediul municipalităţii, a avut loc o întâlnire între reprezentanţi ai multor instituţii implicate în analiza situaţiei utilităţilor şi, printre altele, au fost stabilite detaliile privind reţeaua stradală, aliniamentele altor obiective prevăzute în zonă în raport cu SRU şi amplasarea unor staţii de transformare. „Referitor la estimarea privind lansarea lucrărilor de execuţie, vă transmitem că acestea se vor desfăşura în două faze. Prima fază va cuprinde devierea utilităţilor, lucrări pregătitoare, organizare de şantier şi săpătură generală, estimată să înceapă în luna aprilie 2023, urmând ca faza a doua cu restul lucrărilor principale să înceapă în luna februarie 2024”, a mai transmis MS.

Scurt istoric al SRU

Intenţia de construire a unui spital regional la Iaşi datează încă de la începutul anilor ’90. Folosit de politicieni ca o „armă electorală” la fiecare rundă de alegeri, proiectul a început să prindă contur abia la orizontul anului 2015, când a devenit sigură finanţarea parţială a obiectivului din bani europeni nerambursabili. Contractul a fost semnat în decembrie 2019, iar valoarea stabilită a fost de 2,4 miliarde lei. În schimb, având în vedere evoluţia pieţei construcţiilor, cu siguranţă această valoare va fi actualizată pe parcursul anului viitor.

În afara fondurilor UE din viitorul exerciţiu bugetar (2021 – 2027), Guvernul a stabilit deja cu BEI un acord de împrumut de 1,2 miliarde lei, iar alte circa 250 milioane lei au fost asigurate de către UE prin intermediul actualului exerciţiu bugetar european (2014 – 2020, cu termen de finalizare în 2023). Restul de finanţare este asigurat de la bugetul de stat. Guvernul are proiecte similare la Craiova şi Cluj, dar SRU Iaşi este cel mai avansat în ceea ce priveşte etapa de implementare.

Comentarii