De Sănătate

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: Intervenţie grea la Iaşi: Operaţie de coşmar după o cezariană

vineri, 01 noiembrie 2019, 18:15
2 MIN
 EXCLUSIV: Intervenţie grea la Iaşi: Operaţie de coşmar după o cezariană

În cursul zilei de vineri, o femeie care a trecut printr-o operație de cezariană la Spitalul din Târgu Neamț a fost transferată de urgență la Maternitatea „Cuza Vodă”, după ce starea ei s-a agravat.

 

Operația de cezariană a fost făcută în cursul dimineții, fiind o sarcină la termen însă imediat după finalizarea intervenției a intrat în șoc hemoragic sever. Mai mult, femeia nu se afla la prima cezariană, în general femeile cu mai multe astfel de intervenții având riscuri majore de a dezvolta complicații care le pun viața în pericol.

Din cauza faptului că Spitalul din Târgu Neamț nu are anestezist și în cursul după-amiezii, dar și pentru că starea era mult prea gravă, aceasta a fost transferată cu un elicopter SMURD la Iași. Medicii de la „Cuza Vodă” spun că femeia avea o hemoragie foarte puternică în abdomen, acumulându-se trei litri de sânge, în condițiile în care întreg corpul uman are aproximativ cinci litri.

„Femeia a fost transferată la noi fiind oricum un caz foarte grav, dar și din cauză că nu există anestezist acolo 24 de ore din 24, ceea ce este anormal. Este o criză foarte mare a anesteziștilor, care se duc și lucrează în alte țări. Dacă nu se intervenea, femeia s-ar fi pierdut fără dubiu, noroc că a ajuns foarte repede și s-a intrat direct în sală”, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie, care a făcut parte din echipa operatorie. Vom reveni cu detalii!

UPDATE: Femeia are 34 de ani și se află la a doua cezariană. Complicația după intevenția de cezariană a constat într-un hematom al ligamentului larg, pe partea stângă.

„Este vorba despre un incident care se poate întâmpla și la prima cezariană, nu a fost influențat de faptul că pacienta se afla la a doua cezariană, probabil a fost o rupere a arterei uterine. S-a intervenit chirurgical de către o echipă mixtă formată din obstetrician și chirurg, s-a scos uterul și s-a legat vasul important care aduce sânge către uter pe partea respectivă. Starea este stabilă momentan, cu evoluție spre bine”, a declarat dr. Bogdan Doroftei, director medical al maternității. (M.O.)

Comunicat de presă:

„La ora la care femeia a fost trimisa la spitalul din Iași, în spitalul din Târgu-Neamț era medicul anestezist. Chiar el a stat de vorbă cu medicii din Iași, spunându-le că este un caz grav, care depășește competențele spitalului nemțean. Astfel încât s-a realizat transferul pacientei în condiții de siguranță, după ce anterior i s-au făcut transfuzii de sânge, pacienta a fost stabilizată și trimisă la Iași.Această situație apare rar, un caz foarte grav care depășește competența unui spital municipal și atunci s-a procedat corect ", anunța un comunicat transmis de Ministerul Sanatatii.

 

 

Comentarii