De Business

Punem punctul pe știi

Executorii, pe urmele lui Relu Fenechiu. Vor reuşi să-i ia banii?

luni, 08 aprilie 2019, 01:50
3 MIN
 Executorii, pe urmele lui Relu Fenechiu. Vor reuşi să-i ia banii?

Greu de executat: la cinci ani de la condamnarea definitivă din dosarul „Transformatorul”,  Relu Fenechiu, dar şi fratele şi fostul său partener de afaceri, mai au de plătit peste 5,5 milioane de lei din prejudiciu. Zilele trecute, executorii judecătoreşti au obţinut o sentinţă care, în sfârşit, le dă dreptul să scoată licitaţie averea fostul lider politic.

Recuperarea prejudiciului din dosarul „Transformatorul ar trebui, în sfârşit, să înceapă. Tribunalul Iaşi a dat undă verde executării silite a averii lui Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Bogdan Damian, toţi trei condamnaţi în dosarul amintit şi toţi trei datori lichidatorului judiciar al fostei firme Servicii Energetice Moldova SA cu aproximativ 5,6 milioane de lei.

Această sumă a fost stabilită în dauna celor trei încă din ianuarie 2014, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României i-a condamnat cu executare pe inculpaţii din dosarul „Transformatorul”. Recuperarea prejudicului a fost însă împiedicată de o serie de procese deschise de avocaţii lui Relu Fenechiu, care, deşi în spatele gratiilor, a reuşit să scape cu averea intactă. Unul dintre procesele care au îngreunat executarea a fost cel al partajului averii cu fosta soţie, Mariana.

Istoria zbuciumată a dosarului de executare

Dosarul de executare silită pentru prejudiciul din dosarul „Transformatorul” se află în prezent la Biroul executorilor judecătoreşti asocialţi Iovu Dragoş şi Hitruc Ionuţ. Procedura a fost suspendată până zilele trecute de o contestaţie a fraţilor Fenechiu şi a lui Bogdan Damian. Cei trei datornici au pierdut însă definitiv procesul la Tribunalul Iaşi, sentinţa dând posibilitatea executorului judecătoresc să înceapă efectiv procedura de executare silită. Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi”, executorul Dragoş Iovu a refuzat să ofere detalii despre dosarul de executare. „Vom respecta decizia instanţei”, a spus acesta.
Decizia Tribunalulul Iaşi, prin care a fost respinsă contestaţia la executare a fraţilor Fenechiu şi a lui Bogdan Damian, vine în disonanţă cu decizia primei instanţe, Judecătoria Iaşi, care în urmă decidea că procedura executării silite ar trebui anulate ca urmare a împinirii prescripţiei.
Anularea şi acestui dosar de executare nu ar fi fost o premieră în cazul lui Fenechiu. Acesta a reuşit să stopeze şi o executare silită demarată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în contul prejudiciului dintr-un alt dosar penal. E vorba de o pagubă de aproximativ 1 milion de euro pe care Fenechiu ar fi făcut-o statului după ce a luat mită această sumă de la o firmă de IT. Executarea silită a Fiscului a fost anulată de Judecătorie, printr-o sentinţă ce nu este însă definitivă, pe motiv că funcţionarii nu l-ar fi citat corect pe Fenechiu atunci când au demarat procedura executării. ANAF a formulat apel, procesul urmând a se relua la Tribunal.

Dosarele lui Fenechiu

Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în ianuarie 2014, fiind găsit vinovat de fapte de abuz în serviciu în dosarul „Transformatorul”. În acel dosar a fost acuzat că, în calitate de proprietar al Fene Grup, ar fi vândut transformatoare vechi la preţuri de bunuri noi către fosta SISSE Moldova.
În 2016, fostul ministru al Transporturilor a semnat cu DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei, fiind de acord să primească o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Potrivit acordului de recunoaştere, în perioada 2012-2014, Fenechiu, în calitate de deputat ar fi pretins de la socie­tatea de IT Siveco 15% din valoarea a două contracte derulate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 de lei) şi de la o companie ieşeană (în valoare de 8.130.721 de lei), promiţând în schimb că va ajuta la câştigarea, respectiv buna derulare a celor două contracte. Mita, de aproape 1 milion de euro, e cea pe care ANAF vrea acum să o recupereze însă nu reuşeşte.  În 2016, cele două pedepse au fost contopite, la pedeapsa de 5 ani fiind adăugate alte 6 luni de închisoare. În august 2017, Relu Fenechiu a fost eliberat condiţionat. (Ionuţ BENEA)

 

Comentarii