Fabrică ilegală de ţigări în judeţul Iaşi. Prelucra tone de tutun

joi, 14 iulie 2022, 11:25
3 MIN
 Fabrică ilegală de ţigări în judeţul Iaşi. Prelucra tone de tutun

O fabrică clandestină de ţigări, înfiinţată de cetăţeni români şi ucraineni, a fost descoperită în judeţul iaşi. Poliţiştii şi procurorii au efectuat 20 de percheziţii în cinci judeţe. La datele de 12 iulie 2022 şi 14 iulie 2022, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalităţii Economico-Financiare, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Târgu Mureş şi Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.C., şi poliţişti de frontieră din cadrul I.G.P.F., I.T.P.F. Iaşi şi I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei, au efectuat 20 de percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov, Iaşi, Suceava, Botoşani şi Bistriţa Năsăud, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat.

Gruparea ar fi fost specializată în săvârşirea infracţiunilor de producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, contrabandă în modalitatea înstrăinării sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal şi trafic de droguri de risc, anunţă Poliţia.

În cauză, s-a reţinut că, în cursul anului 2020, pe teritoriul României s-ar fi constituit şi ar fi acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, compus din cetăţeni români şi ucrainieni, specializat în activităţi de producere clandestină de ţigarete.

În acest scop, membrii grupului ar fi înfiinţat, în judeţul Iaşi, o fabrică de producere de ţigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producţie foarte performantă şi cu un nivel ridicat de calitate a ţigaretelor rezultate. Tutunul necesar prelucrării şi producerii ţigaretelor contrafăcute ar fi fost introdus în ţară de către membrii grupului sub aparenţa realizării unor tranzite, având ca destinaţie finală beneficiari din Ucraina. În realitate, tutunul era transportat şi depozitat în incinta fabricii clandestine din judeţul Iaşi, iar tranzitele erau ulterior închise fictiv.

În procesul de realizare a ţigaretelor contrafăcute, membrii grupării ar fi adus în România grupuri de cetăţeni ucrainieni, care erau cazaţi în incinta fabricii clandestine, iar după finalizarea procesului de producţie aceştia se întorceau în Ucraina.

Cantităţile de ţigarete astfel contrafăcute erau ambalate şi comercializate en-gros către diferiţi clienţi ai grupării. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză, au fost identificate mai multe linii de producere clandestine de ţigarete, cantitatea de 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de ţigarete, fără timbru fiscal de acciză, 10.000 de ţigarete vrac, 227 de cutii conţinând blanchete (cartoane), 2 cutii cu pulbere de tutun, rezultată din procesul de producţie, 123 de bucăţi carton din interiorul pachetului, 359 de role hârtie şi 364 de bucăţi folie transparentă de 12 cm.

În cursul zilei de 12 iulie 2022, a fost indisponibilizat un autocamion în care erau transportate ţigarete contrafăcute, încărcate de la fabrica clandestină din judeţul Iaşi, disimulate prin metoda capac, fiind depistate 480 de baxuri a câte 80 de cartuşe fiecare bax, totalizând astfel 384.000 de pachete de ţigarete, reprezentând 7.680.000 de ţigarete. De asemenea, a rezultat că unii dintre membrii grupului infracţional organizat şi-au extins activitatea infracţională pe linia traficului de droguri de risc, la una dintre percheziţiile domiciliare fiind depistată cantitatea de 7.5 kg de canabis destinat comercializării.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fot conduse, în vederea audierii, 13 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale, faţă de 12 din acestea dispunându-se măsura reţinerii. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Acţiunea a fost desfăşurată de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Macro – Criminalităţii Economico – Financiare, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Târgu Mureş şi Iaşi, poliţişti de frontieră din cadrul I.G.P.F. şi I.T.P.F. Iaşi, Autoritatea Vamală Română şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”.

SURSA: G4Media

Comentarii