Fenomen ciudat: Ieşeni muşcaţi de şerpi. Medicii spun că ar fi vorba de vipere

luni, 13 august 2018, 01:50
4 MIN
 Fenomen ciudat: Ieşeni muşcaţi de şerpi. Medicii spun că ar fi vorba de vipere

La ambele victime, un bărbat aflat la cosit pe câmp, la Rediu, şi o femeie aflată în curtea casei, la Focuri, medicii de la Iaşi le-au administrat ser antiviperin. Asta după ce au constatat că în ambele cazuri există simptome de muşcături de şarpe veninos. Astfel de muşcături sunt extrem de rare la Iaşi, singurul loc în care vipera a fost aici semnalată de zoologi fiind Valea lui David, o rezervaţie situată undeva vizavi de Metro. Muşcătura lor e veninoasă, dar nu mortală. Care e primul ajutor?

Două persoane au ajuns la spital weekendul acesta după ce au fost muşcate de şarpe, posibil de o viperă într-un caz, spun medicii, lucru nu foarte obişnuit în judeţul Iaşi.

Pri­mul caz de muşcat de şarpe este cel al unui bărbat de 62 de ani, din co­muna Rediu, Iaşi, care se afla la cosit într-o livadă când un şarpe l-a muşcat de piciorul stâng, probabil după ce a călcat pe animal, nevă­zându-l.

Bărbatul a ajuns în Uni­ta­tea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi cu o rană în zona gambei stângi şi cu o durere foarte puternică. În urma investtigaţiilor, medicii au decis să-i administreze o doză de ser antiviperin.

„Pacientul în vârstă de 62 a ajuns în UPU în urma unei muşcături de şarpe, posibil viperă. Acesta prezenta un edem local la gamba strângă şi durere mare. Pacientul a primit profilaxie cu ser antiviperin şi s-a decis să fie ţinut în spital, sub observaţie“, a spus profesorul Diana Cimpoeşu, me­dic-şef UPU-SMURD. Bărbatul a rămas internat sub supravegherea me­dicilor în Secţia Clinică Chirur­gie.

Cel de-al doilea caz este al unei femei de 34 de ani, din comuna Focuri, Iaşi, care a avut nevoie de îngrijire medicală după ce, la două ore după ce a fost muşcată de un şarpe, a început să se simte rău. Femeia a fost adusă tot în UPU „Sf. Spiridon“, unde s-a decis, în urma observaţiilor, administrarea serului antiviperin.

„Pacienta în vârstă de 34 de ani, din Focuri, s-a prezentat la spital cu o plagă la picior, cau­zată de muşcătura unui şapte. Acesta era cel mai probabil veninos, conform simptomatologiei ca­re a debutat la două ore după muş­cătură“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. După ce starea ei a devenit mai stabilă a fost internată la Clinica de Toxicologie.

Primul ajutor

Chiar dacă în România zonele cunoscute pentru prezenţa viperelor, singura specie de şerpi veninoşi din ţară, sunt Dobrogea şi Banat, în zona Iaşului trăieşte totuşi un tip de viperă unică în lume, numită „vipera ursine moldavica“.

Aceasta este o subspecie a viperei ursini şi poate fi întâlnită în zona rezervaţiei ştiinţifice numite Valea lui David, situată în zona de vizavi de magazinul Metro. Valea lui David este si­tuată pe teritoriile administrative ale comunelor Leţcani, Miroslava, Re­diu şi Valea Lupului, şi este stră­bătută de drumul judeţean DJ248D, care leagă satele Bogonos şi Horleşti.

Dacă prezenţa acestui şarpe în zona Rediu ar fi explicabilă, distanţa dintre Valea lui David şi Rediu fiind cam de 9 kilometri, nu se ştie cum au ajuns acestea în zona Focuri, aflată la aproximativ 38 de kilometri.

Specialiştii în herpetologie (n. red. ramura zoologiei care se ocupă cu studiul amfibienilor şi reptilelor) spun că, deşi sunt veninoase, muşcătura lor este foarte rar mortală. Aceasta este letală doar atunci când s-a produs aproape de un vas de sânge important, şi asta doar în cazul persoanelor mai sensibile, efectele muşcăturii variind în fucţie de vârstă şi stare de sănătate.

Simp­tomele muşcăturii de viperă sunt dureri locale, băşici cu lichid, um­flă­turi şi schimbarea culorii zonei rănite în roşu-vineţiu. De asemenea, victima va avea transpiraţii abundente, greţuri, vărsături, gust meta­lic în gură şi convulsii. După muş­cătură cel mai bine este ca victima să fie aşezată în poziţie orizontală, cu membrul afectat întins şi capul înclinat pe spate.

Se recomandă şi realizarea unui garou limfatic, cu o bandă elastică lată sau o fâşie de material, care se înfăşoară nu foarte strâns pe tot membrul muşcat. Acesta nu trebuie să blocheze circulaţia sângelui, ci să realizeze o compresie limfatică. Victima trebuie transportată cât mai repede la spital, pentru îngrijire de specialitate.

Comentarii