De Business

Punem punctul pe știi

Fiecare locuitor din municipiul Iaşi produce zilnic câte un kilogram de gunoi

joi, 12 iulie 2018, 01:50
2 MIN
 Fiecare locuitor din municipiul Iaşi produce zilnic câte un kilogram de gunoi

Fiecare ieşean produce, în medie, aproape un kilogram de gunoi pe zi. Aproape 364 de tone de deşeuri menajere sunt strânse zilnic din municipiul Iaşi de către angajaţii Salubris şi sunt duse la groapa de gunoi de la Ţuţora. 

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu Iaşi estimează că la noi în municipiu, fiecare ieşean produce 0,9 kilograme de gunoi pe zi, calculul fiind raportat la cei 363.312 de locuitori. Conform unui studiu făcut de APM, în tot judeţul se strâng zilnic în jur de 682 de tone de deşeuri menajere, din care 444 de tone din mediul urban şi 238 din mediul rural, la ţară media fiind de jumătate de kilogram de deşeu menajer pe cap de locuitor. (nr. populaţie mediu urban: 444.752 locuitori; populaţie mediul rural: 476.304 locuitori).

La o primă vedere, reiese că în municipiul Iaşi se produce jumătate din cantitatea deşeurilor din întreg judeţul. Cea mai mare pondere în municipiul Iaşi o au deşeurile biodegradabile (49,15%), deşeuri menajere inerte (14,59%), hârtie/carton (7,68%), plasticul (7,17%) şi sticla (4,35%), restul fiind deşeuri de altă natură. În mediul rural însă, ponderea este de 64% deşeuri biodegradabile, 11% deşeuri inerte, 5,5% plastic, 5% carton/hârtie şi 3,5% sticlă. Cantităţile de deşeuri metalice ajung la o pondere de 2,5% în amebele zone iar deşeurile textile au o pondere mai mare la oraşe (3,16%) şi o pondere de 2,5% la sate. 

Cantitatea de deşeuri menajere a crescut de la an la an, în trend şi cu creşterea consumului. Dacă în 2011, din municipiul Iaşi se colectau zilnic 170 de tone de gunoi, în 2016 cantintatea a ajuns la 286 de tone.„Soluţiile de recuperare, reciclare şi de reducere a deşeurilor biodegradabile eliminate prin depozitare finală, care ar putea fi practicate  sunt compostarea (degradare aerobă), cu producere de compost utilizabil, degradare anaerobă, cu producere de gaz utilizabil, tratarea termică şi tratare mecano-biologică (degradare aerobă), cu producere de deşeuri stabilizate, depozitabile”, precizează reprezentanţii APM Iaşi într-un raport prezentant recent la Prefectură. 

De menţionat faptul că în anul 2009, în judeţul Iaşi existau patru gropi de gunoi, una la Tomeşti – Iaşi, la Paşcani – Valea Seacă, la Hârlău şi la Tg. Frumos – Adâncata. Pe 16 august 2009 însă, depozitarea a fost sistată în toate cele patru locaţii, iar unica groapă de colectare a deşeurilor din judeţ s-a deschis şi a rămas la Ţuţora. 

Comentarii