Fierbere mare în PNL: revolte, scandaluri, demisii și surprize la stabilirea candidaților pentru alegerile de pe 6 decembrie

duminică, 18 octombrie 2020, 09:06
4 MIN
 Fierbere mare în PNL: revolte, scandaluri, demisii și surprize la stabilirea candidaților pentru alegerile de pe 6 decembrie

Este fierbere mare în mai multe organizaţii PNL din ţară. Astăzi are loc ședința conducerii PNL în care premierul Ludovic Orban va decide cine sunt norocoșii câștigători ai unui loc eligibil pe listele pentru alegerile din 6 decembrie. „Nu este uşor să obţii un loc eligibil, mai ales când faci parte din aceeaşi circumscripţie cu miniştrii”, au declarat surse liberale pentru Digi24.ro.

Prin comparație cu alţi ani electorali, liberalii speră acum la un scor de peste 35%, adică cu aproximativ 70 de mandate în plus în Parlament faţă de 2016. Ar avea astfel suficiente locuri pentru a mulţumi şi pe membrii Guvernului, şi pe liderii din teritoriu, dar şi pentru a recompensa traseiştii care i-au ajutat să dea jos Guvernul Dăncilă şi să menţină în funcţie Executivul Orban.

Luptă strânsă pentru locurile din Bucureşti
În Capitală, competiţia este mare. Organizaţia nu face parte din filialele performante ale liberalilor, aşa că, dacă rezultatul de la locale se repetă, le-ar reveni 5 mandate de deputat şi 3 de senator. Liberalii speră însă să obţină cu cel puţin 6 procente peste scorul de la locale şi să aibă astfel 7-8 locuri de deputat.

Ludovic Orban deschide lista de la Camera Deputaţiilor, fiind urmat de Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi preşedinte PNL Bucureşti. De altfel, Violeta Alexandru este singurul lider de filială, care deşi a obţinut sub 27% la locale, a reuşit să îşi păstreze funcţia.

Toţi ceilalţi 7 preşedinţi de organizaţii aflaţi în această situaţie au fost nevoiţi să se retragă. Ludovic Orban le-a spus într-o şedinţă “Tot ce este sub 27%, trebuie să plece.”

Următorul loc i-ar putea reveni lui Daniel Constantin, fost deputat ALDE şi ulterior Pro România, actual vicepreşedinte PNL. Acesta ar mai avea însă şi varianta candidaturii la Argeş, rămâne de văzut ce va decide conducerea partidului în şedinţa programată duminică.

Ar urma apoi Cristina Trăilă singura din actualii deputaţi de Bucureşti care şi-ar păstra scaunul. Ceilalţi doi, Ovidiu Raeţchi şi Adriana Săftoiu, care au avut în ultima perioadă şi poziţii contradictorii cu direcţiile date de conducerea PNL, nu se vor mai număra printre candidaţi.

Lista va continua cu 4 preşedinţi de sector: Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanţe, Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi proaspăt învins de Cristian Piedone la primăria sectorului 5, Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului şi Pavel Popescu, actual deputat de Timiş.

Ordinea finală va fi stabilită în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, programată duminică, atunci când vor fi votate toate celelalte liste din ţară.

Primul candidat la Camera Superioară din partea PNL Bucureşti va fi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, actual senator de capitală.

Medicul neurochirurg Leon Dănăilă nu se va mai regăsi printre candidaţi. Poziţia a doua va fi ocupată de Sorin Cîmpeanu, fost deputat ALDE, apoi fost deputat Pro România şi actual vicepreşedinte PNL după ce a votat Guvernul Orban la începutul anului. Următorul loc eligibil îi va reveni ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Potrivit votului din Biroul Politic Judeţean Brăila, ordinea candidaţilor a fost stabilită în felul următor: prima poziţie la Camera Deputaţilor i-a revenit lui Alexandru Popa, fiul primarului liberal din comuna Cireşu, cunoscut şi pentru mai multe scandaluri care au escaladat în violenţe fizice, potrivit presei locale.

Iaşi. Contestatarul lui Mihai Chirica deschide lista la Camera Deputaţilor

La Iaşi, apar modificări importante. Singurul parlamentar din vechea gardă rămâne senatorarea Iulia Scântei, cea care va şi deschide lista, fiind urmată de Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Andrei Cazacu, consultant politic. La Cameră, actualii 3 deputaţi PNL nu mai apar: Costel Alexe se va ocupa de mandatul câştigat la şefia Consiliului Judeţean Iaşi, Dumitru Oprea nu s-a mai înscris în competiţie, iar Marius Bodea a trecut în tabăra USR-PLUS la locale, atunci când a şi candidat împotriva lui Costel Alexe la Consiliu Judeţean, urmând să deschidă lista Alianţei la Senat.

Apar nume noi, aşadar, pentru mandatele de deputat. Primul este Alexandru Muraru, fratele consilierului prezidenţial Andrei Muraru şi prin-vicepreşedinte PNL Iaşi.

Tot el este cel care a criticat dur cooptarea lui Mihai Chirica în tabăra PNL, spunând atunci că este „o eroare politică majoră”. Locul al doilea i-a revenit lui Sorin Năcuţă, inginer şi vicepreşedintele PNL Paşcani. În continuare urmează Alexandru Kocsis, fost membru CNA şi apropiat al lui Ludovic Orban, Liviu Bulgaru – consilier judeţean, director al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rulale 1 Nord-Est şi Lucian Rusu –secretar de stat.

Textul integral, pe Digi24.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii