Fostul şef al Vămii Iaşi, permis reţinut pentru viteză. Judecătorii i l-au dat înapoi

vineri, 20 mai 2022, 01:56
2 MIN
 Fostul şef al Vămii Iaşi, permis reţinut pentru viteză. Judecătorii i l-au dat înapoi

În instanţă a adus ca argument în favoarea sa unul pe care îl poate aduce absolut oricine în situaţia lui: lipsa drumurilor expres din judeţ, ca şi traficul aglomerat.

Fostul şef al Direcţiei Regionale a Vămilor a rămas fără carnet după ce a fost prins cu o viteză dublă faţă de cea legală. Şi-a cerut carnetul înapoi în instanţă, explicând că funcţia îl obligă să mai „calce” pedala. El a adus ca argument în favoarea sa şi lipsa drumurilor expres din judeţ, ca şi traficul aglomerat.

Incidentul s-a petrecut în primăvara anului trecut, când autoturismul Kia condus de Dănuţ Bolohan a fost oprit de poliţişti în Podu Iloaiei, fiind înregistrat de radar cu o viteză de 101 km/h. Fapta i-a atras lui Bolohan o amendă de 1.305 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Bolohan s-a adresat Judecătoriei, fără a contesta însă viteza înregistrată. În aprecierea sa, constatarea poliţiştilor era corectă. El a explicat însă că funcţia de director executiv al DRV îl obligă la deplasări urgente în scop operativ la birourile vamale, iar traficul aglomerat şi lipsa unor drumuri expres îl obligă „să mai depăşească viteza legală”.

Judecătorii au analizat legalitatea procesului-verbal atacat, constatând însă că el respecta toate condiţiile legale, fiind corect întocmit. De asemenea, sancţiunea stabilită de poliţişti era corectă, ţinând seama de împrejurările în care a fost săvărşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia ca şi de urmări. Suspendarea dreptului de a conduce, ca sancţiune complementară pe lângă amendă, este şi ea prevăzută expres în codul rutier. Totuşi, magistraţii au apreciat că Bolohan are dreptul la indulgenţă.

„Instanţa apreciază că scopul punitiv, dar mai ales preventiv al sancţiunii contravenţionale poate fi atins şi fără aplicarea sancţiunii complementare petentului, astfel că va admite plângerea şi va anula doar în parte procesul verbal urmând să înlăture sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 90 zile aplicată acestuia”, au precizat magistraţii.

Amenda de 1.305 lei nu a fost însă anulată. Sentinţa nu a fost pe placul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, care a atacat-o, cazul intrând pe rolul Curţii de Apel. Primul termen al apelului nu a fost încă stabilit.

Comentarii