Fostul soţ al mezzosopranei Maria Maxim nu a reuşit să-i obţină actele medicale de la spital. Judecătorii l-au refuzat din nou

joi, 15 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Fostul soţ al mezzosopranei Maria Maxim nu a reuşit să-i obţină actele medicale de la spital. Judecătorii l-au refuzat din nou

Încercările fostului soţ al mezzosopranei Maria Maxim Nicoară de a obţine actele medicale ale acesteia au eşuat. Curtea de Apel a respins definitiv cererea prin care Codrin Nicoară urmărea obligarea Spitalului de Neurochirurgie să-i elibereze înscrisurile medicale privitoare la tratamentul acordat artistei în primăvara lui 2020. O încercare similară, îndreptată împotriva Spitalului de Recuperare a eşuat în urmă cu doi ani.

Codrin Nicoară a solicitat în mai multe rânduri Spitalului de Neurochirurgie informaţii cu privire la starea de sănătate a soţiei sale şi la tratamentele urmate. Internată de urgenţă, mezzosoprana nu putuse desemna un membru al familiei care să aibă acces la dosarul medical şi care să-i suplinească consimţământul cu privire la tratamentele încercate de medici. În calitate de soţ, Nicoară se considerase îndreptăţit să primească astfel de informaţii, dar reprezentanţii spitalului l-au refuzat, invocând tocmai lipsa unui acord din partea soţiei sale. Refuzul spitalului s-a menţinut şi după decesul Mariei Maxim, ceea ce l-a făcut pe Nicoară să se adreseze instanţei în ianuarie anul trecut.

El şi-a susţinut solicitarea prin prevederile articolului 81 din Codul Civil. Acesta face referire la condiţiile de prelevare a organelor de la persoanelor decedate. Conform legii, prelevarea se poate face în condiţiile existenţei unei declaraţii autentificate în timpul vieţii, prin care donatorul îşi dă acordul pentru o viitoare eventuală prelevare. În lipsa acestui acord scris, Codul Civil prevede posibilitatea suplinirii consimţământului, în ordine, de către soţul supravieţuitor, părinţi, descendenţi ori de rudele în linie colaterală.

De cealaltă parte, Spitalul de Neurochirurgie a invocat existenţa unui curator al artistei, numit de instanţă, în persoana surorii acesteia. Prioritate ar fi avut în acest caz ea, nu soţul supravieţuitor. Reprezentanţii unităţii medicale au continuat să refuze predarea dosarului medical al mezzosopranei, susţinându-şi poziţia prin prevederile legii privind drepturile pacientului. Conform acesteia, toate informaţiile privind starea pacientului sunt confidenţiale „chiar şi după decesul acestuia”. De asemenea, „informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”.

Chemaţi să decidă dacă refuzul spitalului reprezintă un exces de putere, magistraţii Tribunalului au făcut referire la prevederile legii româneşti, dar şi la reglementările europene în domeniu. Ei au precizat că respectarea strictă a confidenţialităţii informaţiilor privind starea de sănătate a pacientului este un principiu de bază în legislaţia tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. „Fără o astfel de protecţie, cei care au nevoie de asistenţă medicală ar putea fi descurajaţi de a mai furniza informaţiile intime şi personale necesare stabilirii tratamentului potrivit sau chiar de a se mai adresa medicilor, punând astfel în pericol atât propria lor sănătate, cât şi, în cazul bolilor transmisibile, sănătatea comunităţii”, au explicat judecătorii. Ei au explicat astfel respingerea echivalării cu situaţia prelevării de organe de la persoanele decedate cerebral. „Această concluzie se impune în condiţiile în care legiuitorul a subliniat în mod repetat şi imperativ necesitatea consimţământului pacientului, care să fie EXPLICIT”, au conchis magistraţii.

Recursul declarat de Nicoară împotriva sentinţei Tribunalului a fost înaintat Curţii de Apel. La primul termen de judecată, desfăşurat marţi, judecătorii acestei instanţe au respins recursul, menţinând decizia colegilor de la instanţa inferioară.

Mezzosoprana Maria Maxim Nicoară, solistă a Operei Naţionale ieşene, a suferit în luna mai 2020 multiple leziuni cerebrale, toracice şi vertebrale în urma unei căderi pe treptele scării din locuinţa sa din Aroneanu. Evenimentul a fost anunţat abia după 8 ore. Solista a fost internată în comă, la spitalul de Neurochirurgie, iar apoi la cel de Recuperare. A decedat în decembrie 2020, fără să-şi fi revenit. Pianistul Codrin Nicoară a afirmat că soţia sa ar fi suferit un accident casnic, căzând pe scări după ce băuse. Ipoteza a fost contestată de sora şi rudele apropiate ale solistei, acestea susţinând ipoteza unui omor, soţul fiind cel care o împinsese pe scări. Nicoară a fost trimis în judecată pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. 

Comentarii