FOTBAL: La Politehnica e scandal şi la victorii! O tranzacţie mitraliată de suporteri

luni, 11 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 FOTBAL: La Politehnica e scandal şi la victorii! O tranzacţie mitraliată de suporteri

Politehnica Iaşi a reuşit să iasă de pe locurile de baraj, graţie golaverajului, după victoria obţinută vineri, la limită, în Copou, 1-0 cu modesta trupă arădeană UTA. Succesul a fost datorat mai puţin gazdelor şi mai mult oaspeţilor. Aceştia au irosit trei ocazii uriaşe până la golul din minutul 78 al lui Harrison şi au căzut fizic în ultimul sfert de oră, lucru firesc dacă luăm în calcul programul infernal avut de arădeni în ultima perioadă. Poli a jucat mai aproape de aşteptări abia după prăbuşirea UTA-ei, când şi-a mai creat o oportunitate de a marca, însă, per total, prestaţia trupei lui Leo Grozavu a fost sub aşteptări. Gazdele pot invoca însă faptul că în prelungirile unei prime reprize în care a jucat extrem de modest nu au primit un penalty, ipoteza transformării acestuia ducând la ideea că partida ar fi curs altfel.

Succesul a trecut rapid pe planul doi, când mass-media a lansat declaraţia patronului FCSB, Gigi Becali, care a anunţat că l-a achiziţionat pe Luis Phelipe, de la Poli, cu 200.000 de euro.

Luis Phelipe – 11,76% din Miculescu!

Suporterii ieşeni au luat foc din două motive.  În primul rând, însetat de spectacol, absent mult timp din Copou, publicul local s-a simţit frustrat de plecarea celui care a colorat în ultimele luni jocul ieşenilor.

Apoi, discuţii intense au fost generate de suma de transfer, considerată a fi ridicolă de multe voci.

Pe lângă tranzacţii mai vechi făcute de Poli, amintite sâmbătă (vezi detalii aici), au mai fost trase paralele cu banii pe care Becali i-a dat pe atacanţi care nu au confirmat, Miculescu (1,7 milioane euro) şi Compagno (1,5 milioane euro), dar şi cu posibilitatea ca FCSB să dea 700.000 euro pe un închizător, sibianul Baba Alhassan.

O altă tranzacţie cu FCSB contestată

Totodată, a mai fost readusă în actualitate o altă tranzacţie controversată făcută cu FCSB, vara trecută, care a dus şi la verdicte dure, că Poli a devenit sclavul lui FCSB. Este vorba de renunţarea, în schimbul a 150.000 de euro, la cele 15 procente la care Iaşul avea dreptul în cazul unei vânzări a lui Târnovanu. Iar mutarea a fost parafată într-un moment în care Becali anunţa că nu-l va ceda fără 3 milioane de euro pe portarul pentru care plătise Iaşului 200.000 de euro în 2019. În paranteză fie spus, tot în 2019, când antrenor era Mihai Teja, un apropiat al lui Becali, patronul FCSB mai plătise Iaşului încă 100.000 de euro pe un junior, Andrei Tănasă, care acum a ajuns să joace la Tomeşti.

Paralela cu implicaţiile penale din cazul Pancu nu stă în picioare

Renunţarea la procentele pe Târnovanu a generat şi trasarea unor paralele cu celebrul „caz Pancu”, care a avut, însă, alte nuanţe. Poli l-a dat la Rapid în 1996 pe cel mai bun fotbalist local din istorie, cu 150 000 $ şi 25% dintr-un transfer ulterior. Pe 16 iulie 1999, în aceeaşi zi în care giuleştenii l-au vândut pe „Diamantul din Nicolina” la Cesena pentru 1,2 milioane $, conducerea lui Poli (preşedintele Vasile Drutcă, directorul tehnic Leonida Antohi şi antrenorul secund Marian Moldovan) a semnat un act prin care clubul ieşean era de acord să încaseze doar 80.500 $ de la Rapid în contul tranzacţiei. În urma unei anchete jurnalistice realizate de Ziarul de Iaşi, Monitorul pe atunci, lucrurile nu au rămas aşa, iar Politehnica a încasat de la Rapid şi diferenţa de 189.500 $ (FRF a încasat 30 000 $). Totodată, Drutcă, care semnase singur un acord de prelungire a termenului de plată acordat Rapidului pentru cei 80.500 $, a fost arestat cinci zile, iar apoi a primit o condamnare de trei luni de închisoare cu suspendare.

Argumentele pro-vânzarea lui Phelipe

În paralel cu imensul cor de contestatari, care cer inclusiv demisii la vârful clubului, au apărut şi unele voci, izolate, care susţin că Poli a făcut o bună afacere, obţinând un profit rapid în câteva luni de pe urma brazilianului. Care, fiind crud, oricum nu va confirma la FCSB şi se va întoarce rapid în Copou. În plus, obţinerea celor 200.000 de euro poate scoate Iaşi din încercuirea financiară în care se află, cu datorii de peste un milion de euro.

Ce făcea Poli dacă nu erau banii ieşenilor?

Cedarea lui Luis Phelipe pentru 200.000 de euro repune pe tapet o discuţie pe care Ziarul de Iaşi o ţine permanent trează, respectul faţă de banii ieşenilor. Care susţin fotbalul cu peste 2 milioane de euro anual. Iar cei care răspund de banii publici ar trebui să se uite în oglindă şi să răspundă sincer la întrebările următoare: Dacă erau doar bani privaţi la Poli, se mai acordau salariile uriaşe existente acum în Copou, se mai făceau patru cantonamente după promovare şi deplasări şi de trei zile pentru un meci, mai erau salariaţi jucători care nu ajută cu nimic echipa, mai era vândut Luis Phelipe cu suma amintită? 

 

 

Comentarii