FOTBAL – Mulţumim, Risto! Egal norocos la Buzău după o evoluţie magnifică a portarului Jankov şi una dezastruoasă a apărării Politehnicii

luni, 08 mai 2023, 01:50
6 MIN
 FOTBAL – Mulţumim, Risto! Egal norocos la Buzău după o evoluţie magnifică a portarului Jankov şi una dezastruoasă a apărării Politehnicii

Gloria Buzău – Politehnica Iaşi 1-1 (0-0), în etapa a VII-a a play-off-ului Ligii a II-a de fotbal.

Gloria: D. Rusu – Oteliţă, Wiktorski, Marku, R. Sălceanu – Pandele (’57 Trebotic), Gaitan (’81 I. Fulop) – Dr. Lazăr (’46 V. Alexandru), Dudu Sampaio, Blejdea (’57 R. Greu; ’81 Vîrtej) – Boiciuc. Antrenor: Adrian Mihalcea.

Poli: Jankov – Martac, Tincu, Lică, Finica – Itu (’70 Fr. Cristea), Marchioni, Musi (’61 A. Dumitru), Roman (’79 R. Ion) – Harrison (’61 Mogoş), Vojtus (’79 Hlistei). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Harrison (’17), Ion (’88).

Arbitri: Sorin Costreie; Mihăiţă Necula, Cosmin Vatamanu.

  • 0-1, min. 53: Itu, cu un şut cu stângul, de la 12 metri, lateral dreapta, pe jos, la colţul lung, după o pasă a lui Harrison;
  • 1-1, min. 90^4: Tincu a pierdut un duel aerian după degajarea lui Rusu, Boiciuc a deviat spre Dudu, care a trecut uşor de Lică şi a înscris de la 11 metri, uşor lateral dreapta, cu un şut pe jos.

Cu Vaşvari şi Telcean accidentaţi, cu Plămadă, Katanec şi Brînză lăsaţi acasă, tot din motive medicale, cu Hlistei abia recuperat, Poli, cu sacii în căruţă după ce marţea trecută şi-a asigurat promovarea matematică, a jucat ieri la Buzău cu cel mai bun prim “11” care putea fi aliniat. Grozavu s-a ţinut de cuvânt nu numai în privinţa mizării pe jucătorii cei mai buni, ci şi a pedepsirii juniorilor, învinşi cu 6-1, acasă, de FC Botoşani în ultima etapă a Ligii de Tineret. Astfel, de la trupa juvenilă doar Hrib a fost luat în lot, el fiind lăsat pe bancă.

Iaşi a tratat serios meciul nu numai în privinţa distribuţiei, ci şi în prima jumătate a actului întâi, când a dominat, fără a-i crea însă emoţii lui Rusu. Asta şi pentru că Musi, plasat în vârful rombului din spatele celor două vâfuri, utilizate pentru prima dată împreună din start, a fost neinspirat, în minutul 5, şi nu numai. Gloria şi-a adus brusc aminte că meciul are miză pentru ea, dar şi că adversarul e recunoscut prin faptul că e fragil defensiv, gazdele având trei ocazii uriaşe în câteva minute: Boiciuc, rămas singur în lateral stânga după o eroare a lui Lică, a trimis în bară în minutul 24, iar peste trei minute Jankov s-a remarcat la şuturile lui Dudu (din poziţie centrală, la 9 metri) şi Blejdea (din careul mic, lateral stânga), ambii avându-l doar pe portarul ieşean în faţă! După ce Blejdea a mai avut un şut pe poartă (’32), meciul a intrat într-o zonă neutră până la pauză, fără şuturi, astfel că la odihnă s-a intrat cu tabela arătând ca la startul partidei.

Văzând că e o pâine de mâncat cu abulica defensivă ieşeană (stoperii Tincu şi Lică au arătat de ce din vară nu vor mai fi, aproape sigur, în Copou, iar Martac şi Finica au fost visători), Gloria a forţat la pauză, când a mai introdus un atacant de meserie, V. Alexandru. Ghinionul gazdelor a fost însă că Jankov a apărat excelent şi în actul secund. Printre altele, nord-macedoneanul a parat încercarea lui Blejdea (’48 şi ’49, după ultima, din nou din poziţie unu la unu, buzoianul reluând apoi peste) şi, după ce Itu a deschis scorul (’53), s-a opus şi încercării lui Alexandru (’58), aflat în poziţie ideală, munteanul reluând imprecis apoi. Jankov a mai făcut minuni şi în minutul 84, la şutul lui I. Fulop de la 12 metri, însă s-a recunoscut învins în minutul patru de prelungiri, când, lăsat iarăşi singur cu un adversar, Dudu, a fost învins.

Mai trebuie precizat că între ocazia lui Alexandru din minutul 58 şi cea a lui Fulop, buzoienii au mai avut câteva încercări, iar Poli a irosit posibilitatea de a specula jocul avântat al gazdelor. Deşi au avut multe culoare, ieşenii au avut doar o semi-ocazie, prin Roman (’68 – cap pe lângă poartă, de la 13 metri), Hlistei, Dumitru şi Ion nefiind inspiraţi.

Trăgând linie, punct norocos obţinut de Poli, graţie lui Jankov, după o partidă în care Buzău a dominat net la statistică: 6-0 la ocazii, 1-0 la bare, 12-6 la şuturi, 9-2 la şuturi pe poartă, 3-2 la cornere.

Arbitri aerieni

  • În afara lui Hrib, rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Ailenei, Kouadio şi Ştefanovici.
  •  Gloria, la care nu a apărut căpitanul echipei, Ariel Lopez, a contat pe trei foşti ieşeni, Rusu, Gaitan şi Boiciuc. Suspendat, Mihalcea a urmărit partida din tribune, gazdele fiind conduse de pe margine de „secundul” Daniel Florea.
  • Poli a fost încurajată de un grup consistent de suporteri.
  • Ieşenii au fost nemulţumiţi de arbitraj. În primul act Harrison a cerut penalty în minutul 8, după o intrare a lui Marku, Dr. Lazăr a fost iertat de un cartonaş galben în minutul 14, iar Musi a fost oprit eronat, pe motiv de ofsaid, în minutul 30. Erorile de arbitraj pro-Buzău au continuat şi în actul doi, cea mai flagrantă fiind neacordarea unei lovituri de la 11 metri în minutul 60, când Sălceanu l-a faultat pe Musi.

Leo Grozavu: „Meci deschis, cu un rezultat care pare echitabil. Relaxarea de după meciul cu Oţelul şi absenţele s-au simţit. Nu am fost sută la sută conectaţi, chiar dacă am avut şi momente bune. Am jucat cu o apărare improvizată, pentru că fundaşii centrali cu care am jucat marea majoritate a campionatului au fost accidentaţi. Automat, acolo au fost foarte multe nesincronizări. Gazdele au avut foarte multe ocazii. Pentru mine, e un semn de întrebare. Şi noi am avut însă ocazii, puteam să închidem foarte uşor meciul”.

  • În etapa a VII-a a play-off-ului s-au mai înregistrat rezultatele: Dinamo Bucureşti – Unirea Dej 0-0; Steaua Bucureşti – Oţelul Galaţi 1-1 (0-0). În Ghencea au punctat Chipirliu (’54, penalty) – Cisotti (’89).

Clasament: 1. Poli (53); 2. Steaua (49); 3. Oţelul (46); 4. Dinamo (40); 5. Buzău (39); 6. Dej (36). ^ În etapa viitoare au loc partidele: Poli – Steaua (miercuri, ora 19:00), Dej – Buzău (joi, ora 17:30), Oţelul – Dinamo (joi, ora 20:30). Federaţia Română de Fotbal a anunţat şi programul penultimei runde, care se va derula după următorul program: Dej – Poli (15 mai, ora 17:30), Dinamo – Steaua (15 mai, ora 20:30), Buzău – Oţelul (16 mai, ora 19:00). Ultima etapă (Iaşi – Dinamo, Steaua – Buzău, Oţelul – dej) va avea loc în jurul datei de 20 mai.

Cădere de cortină în play-out

Play-out-ul Ligii a II-a a ajuns la final sâmbătă, când au fost programate partidele ultimei runde, a VII-a. Iată rezultatele:

Grupa A

  • CSC Şelimbăr – Miercurea Ciuc 1-3 (1-2). CSM Slatina – Minaur Baia Mare, 1-0 (0-0), PolitehnicaTimişoara – Metaloglobus Bucureşti 0-5 (0-0). Unirea Slobozia a stat.

Grupa B

  • Concordia Chiajna – Unirea Constanţa 0-1 (0-0). CSC Dumbrăviţa – FC Braşov 1-2 (0-1). Viitorul Pandurii Târgu Jiu – Progresul Spartac Bucureşti 0-1 (0-0). Ripensia Timişoara a stat.

Clasamente: 1. Ciuc (39 puncte); 2. Şelimbăr (36); 3. Slatina (34); 4. Slobozia (34); 5. Metaloglobus (32); 6. Baia Mare (22); 7. Poli Timişoara (19) – Grupa A;

1. Braşov (44); 2. Chiajna (39); 3. Dumbrăviţa (33); 4. Târgu Jiu (32); 5. Progresul (29); 6. Unirea Constanţa (18); 7. Ripensia (17) – Grupa B.

Baia Mare, Poli Timişoara, Unirea Constanţa şi Ripensia au retrogradat. Metaloglobus şi Progresul Spartac vor juca un baraj în urma căruia va fi decisă a cincea retrogradată. 

Comentarii