FOTBAL – Scuzele lui Grozavu nu stau în picioare. Leo, ai condiţii excelente: fă echipa să câştige!

miercuri, 20 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 FOTBAL – Scuzele lui Grozavu nu stau în picioare. Leo, ai condiţii excelente: fă echipa să câştige!

Politehnica Iaşi le-a mai servit suporterilor săi încă o cupă consistentă de amar. Luni seară, trupa antrenată de Leo Grozavu a remizat pe teren propriu, 1-1, cu cea mai slabă echipă din campionat, FC Botoşani, formaţie care a venit şi fără opt (!) piese importante în Copou. Remiza cu gruparea care nu are nicio victorie în campionat a fost conformă realităţii din teren, ba, dacă luăm în calcul gradul mai mare de periculozitate al şuturilor oaspeţilor, botoşănenii se pot considera nemulţumiţi de egal. 

Deznodământul nu a fost generat de o evoluţie surprinzătoare a formaţiei din nordul Moldovei, care a rulat conform aşteptărilor, modest, ci ca urmare a unei noi prestaţii palide a Politehnicii. Deşi veneau după o pauză de două săptămâni, perioadă în care au bifat încă un cantonament, al patrulea de după finalul sezonului trecut, ieşenii au fost lipsiţi de prospeţime şi au jucat previzibil, precipitat, fără agresivitate, fără orgoliu, dând astfel tonul unui meci palid, lipsit de sare şi piper.

Probleme majore au fost pe ambele faze ale jocului gazdelor. Apărarea a fost dezorganizată, fanii tremurând la fiecare fază fixă şi la desele contraatacuri pe spaţii largi pe care FC le-a avut şi pe care le-a irosit cu nonşalanţă. Nici în ofensivă nu s-a văzut mai nimic. S-a construit lent, fără luciditate, iar combinaţiile au fost de un sublim caragialesc. De altfel, faptul că deşi a avut în faţă un sistem defensiv modest, Poli a avut doar un moment periculos (loviturile de cap trimise de Ilie şi Samayoa în minutul 63) şi un gol vorbeşte de la sine despre ce a oferit trupa lui Grozavu.

Care, la final, a avut un discurs corect (a recunoscut faptul că jocul a fost slab, iar rezultatul echitabil) până la un punct. Atunci când a spus că e bine că Poli nu a pierdut al doilea meci consecutiv, de parcă e vreo performanţă să remizezi acasă cu ultima clasată (!), şi când a explicat de ce elevii său au dezamăgit din nou. Nu chiar crunt ca la meciul de Cupă de la Zalău, când au pierdut cu 0-3 în faţa unei echipe de Liga a III-a, dar tot puternic.

Tehnicianul a pus prestaţia palidă a echipei pe seama faptului că străinii aduşi nu cunosc peisajul intern şi că românii pe care-i are sub comandă au nevoie de timp pentru a intra în ritm.

Să le luăm pe rând. În primul 11 au fost trei străini, doi dintre ei obişnuiţi cu România. Vojtus are patru ani trăiţi în ţara noastră, deci la el nu se mai poate discuta despre nevoia de adaptare, iar Marchioni are un sezon petrecut la Iaşi. În ceea ce-l priveşte pe Samayoa, acesta a fost, iarăşi, unul dintre cei mai siguri fundaşi, deci criticile nu au cum să-l vizeze.

Trecând la români, în rândul titularilor au apărut cinci jucători (Martac, Roman, Ion, Ilie, Gheorghiţă) care au prins inclusiv cantonamentul de bază al verii, din Bulgaria, primii trei jucând şi în sezonul trecut la Iaşi, şi trei aduşi după startul sezonului, Lung, Ispas şi Bordeianu. Primii doi din ultima categorie au evoluat bine (Lung a avut cel puţin o intervenţie de efect, iar Ispas a oferit pasa decisivă la golul egalizator), în timp ce Bordeianu, cu o vastă experienţă, jucase la U Cluj în Liga I înainte de a trece la Poli.

Aşadar, toate alibiurile lui Grozavu pică, principalul vinovat de exprimarea mult sub aşteptări a echipei fiind tocmai antrenorul. Asta mai ales că echipa are condiţii de excepţie (salarii uriaşe pentru stafful tehnic şi fotbalişti, toate mofturile legate de pregătire satisfăcute, susţinere totală din partea conducerii, lipsa presiunii din partea  fanilor, care nu au taxat virulent contraperformanţele de până acum, linişte din peluza părăsită de ultraşi etc.), iar adversarii întâlniţi sunt mult inferiori, pe multe paliere. Amintirea episodului pus pe tapet de patronul FC Botoşani, Valeriu Iftime, care a spus că Luis Phelipe a ajuns la Iaşi pentru că Poli i-a oferit un salariu de 7 000 de euro, cu 2 000 mai mult decât a putut FC, este sugestiv…

Concluzionând, la trei luni şi jumătate de la reluarea pregătirilor, când are toate condiţiile cerute la dispoziţie, când şi-a dat girul pentru toate achiziţiile, când a avut mână liberă totală la club, Grozavu este obligat să facă echipa să obţină puncte într-o competiţie cu adversari modeşti. Şi să iasă din zona roşie a clasamentului.

Primul prilej pentru mult amânata declanşare a sprintului de ieşire din groapă pentru Poli, care a jucat luni mai slab chiar decât în startul sezonului, este sâmbătă, la Voluntari, pe terenul unei formaţii care pune mare presiune pe antrenori şi care va fi lipsită de aportul stoperilor titulari, Armaş şi Matricardi, ambii fiind suspendaţi după ce au fost eliminaţi în această etapă. 

CLASAMENT LIGA I

Comentarii