Fotoliul unui bugetar de lux este scos la concurs. Salariul este unul de invidiat!

joi, 07 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Fotoliul unui bugetar de lux este scos la concurs. Salariul este unul de invidiat!

Primăria caută un şef la Poliţia Locală. Instituţia este condusă acum de Liviu Zanfirescu, care cumulează salariul cu pensia, ridicând 18.000 de lei pe lună.

Primăria a lansat concursul pentru funcţia de director general al Poliţiei Locale. Postul este vacant din anul 2015, când fostul şef, Liviu Hliboceanu, a fost cercetat în dosarul „Amanta”, în care fostul primar Gheorghe Nichita este acuzat de DNA că şi-a spionat amanta cu ajutorul poliţiştilor locali. Ulterior, funcţia a fost ocupată interimar de Georgel Grumeza (actual director adjunct) şi, în prezent, de Liviu Zanfirescu. Concursul va consta într-o probă scrisă (7 martie) şi interviu (în maximum 5 zile de la data testului scris).

Cei interesaţi îşi pot depune dosarul până cel târziu pe 25 februarie. Printre condiţiile stabilite de municipalitate se numără: studii universitare (ştiinţe juridice sau ştiinţe economice), studii de masterat sau studii postuniversitare (administraţie publică, management) şi o vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice de minimum 7 ani. Totodată, candidaţii trebuie să fie numiţi într-o funcţie publică din clasa I. Această clasă cuprinde funcţiile pentru a căror ocupare se cer studii superioare de lungă durată. De exemplu, funcţionari publici de execuţie din clasa I sunt persoane numite în funcţii precum consilier, consilier juridic, auditor, expert, inspector, precum şi în funcţiile publice specifice asimilate acestora. Nu în ultimul rând, o altă cerinţă este ca pretendenţii la funcţia de director general al Poliţiei Locale „să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată”. De remarcat că, faţă de alte concursuri organizate de Primărie, condiţiile nu sunt atât de limitative.

Actualul şef cumulează pensia cu salariul de la stat

Liviu Zanfirescu ocupă funcţia de director general interimar al Poliţiei Locale din vara anului trecut. Fostul şef din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) este unul dintre „bugetarii de lux” ai Iaşului, el cumulând salariul cu pensia. În octombrie 2018, „Ziarul de Iaşi” a arătat că acesta ridica lunar venituri nete de cel puţin 18.000 lei din cele două surse, sumă mai mare şi ca salariul primarului (12.400 lei). În Parlament există un proiect de lege în dezbatere prin care pensionarii care vor să se angajeze la stat să nu mai poată cumula cele două venituri.

O măsură de acest gen a fost în vigoare în perioada guvernului condus de Emil Boc, dar aceasta a fost abrogată în timpul guvernării Victor Ponta. „Cele mai revoltătoare astfel de cazuri (cumul pensie-salariu, n.r.) prezentate public de către presă s-au întâmplat în cadrul Ministerului de Interne, acolo unde persoane pensionate cu pensii de peste 10.000 lei lunar s-au angajat tot în cadrul Ministerului, cu salarii de peste 10.000 lei lunar. (…) Aceste cazuri nu se întâlnesc doar în cadrul administraţiei publice centrale, ci şi în rândul autorităţilor publice judeţene sau locale”, se arată în proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat. În martie 2018, senatorii au respins o propunere asemănătoare iniţiată de USR.

 

 

Comentarii