De Sănătate

Punem punctul pe știi

Fructele şi băuturile care te feresc de Alzheimer

miercuri, 04 noiembrie 2020, 12:40
3 MIN
 Fructele şi băuturile care te feresc de Alzheimer

Adulţii mai în vârstă care au consumat cantităţi mici de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi fructe de pădure, mere şi ceai, au fost de două până la patru ori mai predispuşi să dezvolte boala Alzheimer şi demenţe asociate de-a lungul a 20 de ani, comparativ cu persoanele al căror aport a fost mai mare, arată un studiu recent condus de oamenii de ştiinţă de la Centrul de cercetare a nutriţiei umane pentru îmbătrânire Jean Mayer USDA (USDA HNRCA) de la Universitatea Tufts. 

Studiul epidemiologic, prezentat de DC Medical, şi efectuat pe 2.800 de persoane cu vârsta peste 50 de ani a examinat relaţia pe termen lung dintre consumul de alimente care conţin flavonoide şi riscul de boală Alzheimer (AD) şi boala Alzheimer şi demenţe asociate (ADRD). În timp ce multe studii au analizat asocierile dintre nutriţie şi demenţe pe perioade scurte de timp, studiul publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică a analizat expunerea de peste 20 de ani. Flavonoidele sunt substanţe care se găsesc natural în plante, inclusiv fructe şi legume, cum ar fi pere, mere, fructe de pădure, ceapă şi băuturi pe bază de plante, cum ar fi ceaiul şi vinul. Flavonoidele sunt asociate cu diferite beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamaţiei. Ciocolata neagră este o altă sursă de flavonoide.

Cercetătorii stabilit că aportul scăzut de trei tipuri de flavonoide a fost legat de un risc mai mare de demenţă în comparaţie cu cel mai mare aport. Mai exact: Aportul scăzut de flavonoide (mere, pere şi ceai) a fost asociat cu un risc dublu de a dezvolta ADRD. Aportul redus de antociani (afine, căpşuni şi vin roşu) a fost asociat cu un risc de patru ori mai mare de a dezvolta ADRD. Aportul redus de polimeri flavonoizi (mere, pere şi ceai) a fost asociat cu un risc dublu de a dezvolta ADRD. Rezultatele au fost similare pentru AD.

Cât ar trebui să consumi:

Aportul scăzut (15% sau mai mic) a fost egal cu niciun fel de fructe de pădure boabă (antocianine) pe lună, un măr şi jumătate pe lună (flavonoli) şi fără ceai (polimeri flavonoizi). Aportul mare (60% sau mai mare) a fost egal cu aproximativ 7,5 ceşti de afine sau căpşuni (antocianine) pe lună, 8 mere şi pere pe lună (flavonoli) şi 19 căni de ceai pe lună (polimeri flavonoizi). „Ceaiul, în special ceaiul verde şi fructele de pădure sunt surse bune de flavonoide“, a spus autorul principal Esra Shishtar, care la momentul studiului era doctorand la Şcoala de ştiin ţă şi politici nutriţionale Gerald J. şi Dorothy R. Friedman de la Universita – tea Tufts în cadrul Programului de epidemiologie nutriţională la USDA HNRCA.

„Când ne uităm la rezultatele studiului, vedem că persoanele care ar putea beneficia cel mai mult de consumul mai multor flavonoide sunt exact cele la care au cele mai scăzute niveluri şi nu este nevoie de mult pentru a îmbunătăţi această stare. O ceaşcă de ceai pe zi sau unele fructe de pădure de două sau trei ori pe săptămână ar fi suficient“, a spus ea. Paul Jacques, autor principal şi epidemiolog nutriţional la USDA HNRCA a remarcat că la 50 de ani, vârsta aproximativă la care datele participanţilor au fost analizate pentru prima dată, nu este prea târziu pentru a face schimbări dietetice pozitive.

„Riscul de demenţă începe să crească cu adevărat peste vârsta de 70 de ani, iar mesajul de luat acasă este că, atunci când te apropii de vârsta de 50 de ani sau chiar şi dincolo de ea, ar trebui să începi să te gândeşti la o dietă mai sănătoasă, dacă nu ai făcut-o deja“.

Comentarii