Furiosul Tyson şi sălbaticul Deontay

miercuri, 30 decembrie 2020, 02:43
5 MIN

 

Cu contribuţia pandemiei, revanşa dintre Fury şi Wilder nu a avut loc în ring ci numai pe reţelele de socializare, iar învingător la puncte a fost al treilea, Anthony Joshua care a încheiat anul în triumf

Boxul profesionist a oferit şi în 2020 meciuri spectaculoase chiar dacă pandemia de coronavirus şi-a pus amprenta destul de serios şi pe „nobila artă”, dând peste cap galele din acest an, gale care au fost amânate sau au avut loc în absenţa publicului. Bineînţeles, cele mai spectaculoase confruntări, cele care au ţinut capul de afiş, au avut loc între „grei”, la categoria-regină, acolo unde boxul britanic şi-a impus superioritatea mondială prin Tyson Fury şi Anthony Joshua.

La începutul lunii februarie, campionul mondial Anthony Joshua anunţa, prin intermediul promotorului Eddie Hearn, că îşi va apăra centura IBF la categoria grea în faţa challenger-ului oficial Kubrat Pulev (Bulgaria) în Marea Britanie, confruntarea fiind programată pentru mai sau iunie. Joshua venea după un an în care îl învinsese, în decembrie, pe americanul de origine mexicană Andy Ruiz Jr. în Arabia Saudită, ocazie cu care şi-a recuperat titlurile mondiale WBO, IBF, WBA şi IBO, pierdute după primul duel, la New York, în iunie 201

„Dacă nu-l bat pe Wilder, mă las!”

Între timp, Tyson Fury lăsa să se înţeleagă că şi-ar putea încheia cariera dacă nu-l va învinge pe americanul Deontay Wilder, în gala de la Las Vegas, planificată la final de februarie, meci pentru titlul WBC la categoria grea. Ceea ce însă nu a fost cazul deoarece britanicul l-a dominat clar pe american în ring, învingându-l prin KO tehnic în repriza a şaptea. Imediat Wilder a anunţat că activează clauza de revanşă pentru a disputa un al treilea meci împotriva lui Fury şi a oferit o explicaţie neaşteptată privind înfrângerea sa: el a asigurat că fost epuizat chiar înainte de a-l înfrunta pe Fury, din cauza costumului de aproximativ 18 kg pe care l-a purtat atunci când şi-a făcut intrarea în sală. Cu toate acestea, Frank Warren, promotorul lui Tyson Fury, susţinea că ar dori ca noul campion mondial WBC la categoria grea să-l înfrunte pe compatriotul său Anthony Joshua (campionul WBA, IBF, WBO şi IBO) în următorul său meci, pentru unificarea titlurilor mondiale, în locul unei revanşe cu americanul Deontay Wilder. Totuşi, în martie, promotorii celor doi pugilişti care se înfruntaseră la Las Vegas declarau că Wilder şi Fury vor disputa un al treilea meci în iulie, tot la Las Vegas, Pe de altă parte, în „ecuaţie” a intrat şi Anthony Joshua, campionul mondial al „greilor”, care anunţa că în iunie îl va înfrunta pe bulgarul Kubrat Pulev, dublu campion european şi challenger-ul oficial IBF, într-o gală la Londra.

Pandemia de coronavirus, care din martie a cuprins aproape întreaga lume, a răsturnat planurile organizatorilor galelor de box profesionist, astfel încât confruntarea Joshua – Pulev a fost amânată pe termen nedeterminat, chiar dacă Pulev afirma că nu-l deranjează să lupte fără public. La fel s-a întâmplat şi cu cel de-al treilea meci dintre Fury şi Wilder, prevăzut pe 18 iulie la Las Vegas. Nici disputa la distanţă dintre Wilder şi Fury nu a încetat, americanul afirmând că „nu-l vede pe Fury ca fiind campion” şi solicitând cu insistenţă organizarea unui al treilea meci. În toată această polemică, un anunţ a răscolit şi mai mult lumea boxului, anunţul lui Mike Tyson, făcut în ultima lună a primăverii, privind posibila sa revenire în ring pentru a disputa o serie de meciuri demonstrative în scopuri caritabile.

Tyson cel bătrân s-a întors în ring

În iulie, reprezentanţii celebrului Mike Tyson confirmau oficial revenirea acestuia în meciuri demonstrative şi indicau şi numele adversarului său, Roy Jones Jr, dar în august anunţau amânarea din data de 12 septembrie pentru 28 noiembrie a confruntării ce urma să fie parte dintr-o transmisiune de trei ore în sistem pay per view pe reţelele de socializare şi pe platforma muzicală Triller. La Staples Center din Los Angeles, foştii campioni mondiali ai „greilor” Mike Tyson şi Roy Jones Jr au urcat din nou în ring, după mulţi ani, într-un meci demonstrativ. Deşi a dominat lupta, Tyson (54 ani) a terminat la egalitate cu Jones, prin decizia juriului.

Joshua aşteaptă unificarea pe turnantă

Penultima lună din 2020 a adus un nou duel verbal între Wilder şi Fury. Deontay Wilder i-a cerut ui Tyson Fury „să se ţină de cuvânt” şi să-i acorde a treia confruntare. Iniţial, Fury afirma că Wilder nu va avea parte de un alt meci după ce americanul l-a acuzat pe britanic că şi-ar fi pus „ceva greu” în mănuşi înainte de lupta din februarie. „Este timpul să fii bărbat şi să-mi acorzi al treilea meci. Singurul lucru pe care îl vreau de la tine este să te ţii de cuvânt şi să accepţi această provocare”, scria Wilder pe contul său de Twitter.

Anul s-a încheiat spectaculos, cu lupta din decembrie dintre Anthony Joshua şi Kubrat Pulev. Britanicul şi-a păstrat titlurile mondiale la categoria grea (versiunile IBF, WBA, WBO şi IBO) după victoria în faţa bulgarului, prin KO în repriza a 9-a, în cadrul unei gale la Londra, deschizând astfel calea către un meci pentru reunificarea titlurilor cu compatriotul său Tyson Fury, campionul WBC. Întâlnirea dintre Anthony Joshua şi Fury, neînvins în 31 de meciuri, suscită un enorm interes în lumea boxului. Însă Fury va fi nevoit să-şi apere titlul înainte de a boxa cu Joshua.  (AGERPRES)

 

Comentarii