Gâlceava intelectualilor. De ce se jignesc Blandiana, Dinescu și Liiceanu. Plus o poveste din 1988

sâmbătă, 13 martie 2021, 14:38
1 MIN
 Gâlceava intelectualilor. De ce se jignesc Blandiana, Dinescu și Liiceanu. Plus o poveste din 1988

O dezvăluire făcută de Ana Blandiana despre Mircea Dinescu, pe care-l acuză că în 1990 era „invidios pe gloria morților de la Revoluție” a pornit o furtună de jigniri dinspre Mircea Dinescu. În joc a intrat și Gabriel Liiceanu, care sugerează că disidența poetului a fost falsă.

Gâlceava intelectualilor a pornit de la cartea de memorii scrisă de Ana Blandiana, „Soră lume”, publicată în 2020 la Humanitas, editură condusă de Gabriel Liiceanu. Fragmentul care a declanșat scandalul a ajuns la publicul larg abia luna aceasta.

În volum, Ana Blandiana susține că la un dejun diplomatic din ianuarie 1990 cu ministrul francez de Externe Roland Dumas, la care au mai participat Mircea Dinescu, Doina Cornea și Ion Caramitru, diplomatul „făcând un elogiu impresionant și aproape romantic tinerilor morți la Intercontinental, a întrebat dacă se știe cine erau.

Citește și: Liiceanu, atac dur la adresa lui Mircea Dinescu: Un scandalagiu, un mitocan, un poftangiu

Și înainte să ia cineva cuvântul, în timp ce Mașa îi traduce întrebarea franceză, Mircea Dinescu a spus «Hitlerjungend» (Tineretul lui Hitler n.r.)”, scrie Ana Blandiana în volum.

Poeta a relatat că cei de faţă ar fi rămas stupefiaţi şi i-ar fi cerut explicaţii lui Mircea Dinescu.

„Iar el a explicat – tradus cu reticență de soție – că nu trebuie să li se exagereze importanța, este vorba despre nişte utecişti care cu puţine zile în urmă scandaseră sloganuri procomuniste”!

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

Comentarii