Germania vrea să cumpere 30 de milioane de doze de vaccin rusesc anticovid Sputnik V

joi, 22 aprilie 2021, 13:40
2 MIN
 Germania vrea să cumpere 30 de milioane de doze de vaccin rusesc anticovid Sputnik V

Germania vrea să cumpere 30 de milioane de doze de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, care nu a primit încă unda verde în Uniunea Europeană (UE), anunţă joi ministrul-preşedinte al landului Saxonia Michael Kretschmer, relatează AFP.

”Noi pledăm cu forţă în favoarea unui proces de aprobare rapidă în mai”, scrie într-un mesaj postat pe Twitter acest ales conservator din fosta RDG, care a discutat cu ministrul rus al Sănătăţii Mihail Muraşko despre achiziţionarea a 30 de milioane de doze din iunie în august. Germania doreşte astfel să cumpere 30 de milioane de doze – câte zece milioane de doze pe lună în iunie, iulie şi august – precizează ministrul–preşedinte saxon.

Michael Kretschmer se află de miercuri într-o vizită de mai multe zile în Rusia, într-un context tensionat între Berlin şi Moscova, marcat de comasarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera Rusiei cu Ucraina şi de soarta opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, care a fost îngrijit în Germania în urma unei otrăviri cu noviciok, încarcerat ulterior în Rusia, a cărui stare de sănătate îngrijorează.

Cititi si: Germania va folosi vaccinul rusesc Sputnik V, cu conditia sa fie aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului

Fondul suveran rus (RDIF), care a finanţat dezvoltarea Sputnik V, a anunţat la 8 aprilie că a început negocieri cu Berlinul în vederea unui ”contract de achizţionare anticipat”.

Ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn a justificat decizia Berlinului de a acţiona singur, din cauza refuzului Comisiei Europene (CE) de a negocia în numele Celor 27 achiziţionarea vaccinului Sputnik V, spre deosebire de felul în care a procedat cu alte vaccinuri împotriva covid-19.

Bavaria a negociat, la rândul său, un ”contract preliminar” în vederea achiziţionării a 2,5 milioane de vaccin rusesc, dacă acesta este autorizat în UE. Landul Mecklenburg-Pomerania Occidentală a făcut la fel şi a anunţat o precomandă. Problema folosirii Sputnik V în UE este controversată.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a reproşat recent Rusei faptul că face din el un instrument de ”propagandă” în lume. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a stabulit o dată la care să ia o decizie cu privire la Sputnik V. EMA a examinat timp de 2-4 luni vaccinurile împotriva covid-19 ale altor laboratoare farmaceutice înainte să le aprobe.

 

 

 

Comentarii