Grecia înăsprește condițiile de intrare ale românilor în țară

sâmbătă, 25 iulie 2020, 14:57
2 MIN
 Grecia înăsprește condițiile de intrare ale românilor în țară

Guvernul elen anunță noi restricții pentru românii care merg în Grecia. Cei care aleg să meargă cu avionul trebuie să prezinte un test molecular negativ la coronavirus, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Grecia, potrivit G4Media. Până acum, această măsură îi viza doar pe cei care intrau prin punctul de trecere de la Kulata.

„Începând de marți, 28 iulie 2020, pasagerii zborurilor din Bulgaria și România în Grecia trebuie să aibă un rezultat molecular negativ al testului (PCR) pentru COVID-19, efectuat cu până la 72 de ore înainte de intrarea lor în Grecia *. Acest lucru nu se aplică cetățenilor greci, rezidenților permanenți din Grecia și călătorilor din motive profesionale esențiale”, este mesajul transmis de ministrul de Externe al Greciei, citat de G4media. Asta înseamnă că românii care merg în vacanță cu avionul trebuie să fie testați de laborator cu RT-PCR. Pentru a intra în Grecia testul  nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore, iar rezultatul să fie negativ. Până acum, cei care mergeau cu avionul în Grecia erau testați aleatoriu la aterizare. Testul era obligatoriu însă pentru cei care mergeau cu mașina și intrau prin punctul de frontieră de la Kulata – Promachonas.

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor de Externe din România au confirmat informația pentru ziarul Libertatea. De asemenea, certificatele trebuie să fie scrise în limba engleză și să poarte numele și pașaportul / numărul național de identificare al călătorului. Mai mult, autoritățile elene au impus un set de reguli și în ceea ce privește laboratoarele care fac aceste teste: A. Laboratoare naționale de referință b. Laboratoarele naționale de sănătate publică sau c. Laboratoare private care sunt acreditate de la autoritățile naționale de acreditare respective (nu neapărat în mod specific pentru COVID-19). Certificatele care nu îndeplinesc criteriile de mai sus nu vor fi acceptate. Falsificarea certificatelor este pedepsită de legea greacă. Mai mult, călătorii vor trebui să completeze și să trimită formularul PLF și pot fi supuse testării aleatorii la sosirea la granița greacă.

Comentarii