Grefiera care a ţinut din greşeală un om în puşcărie a fost achitată

Cristina Victor a fost acuzată că nu s-ar fi asigurat că un document care îi permitea unui criminal să fie eliberat condiţionat a ajuns la destinaţie.

miercuri, 22 mai 2019, 01:50
1 MIN
 Grefiera care a ţinut din greşeală un om în puşcărie a fost achitată

Curtea de Apel Iaşi a dispus achitarea grefierei de la Tribunal acuzate de neglijenţă în serviciu după ce ar fi omis să trimită un document care atesta eliberarea unui deţinut. 

Cristina Victor a fost găsită nevinovaţă după ce prima instanţă o condamnase la o amendă penală de 18.000 de lei. În plus, tot prima instanţă mai stabilise ca grefiera să achite daune morale de 20.000 de lei fostului condamnat, care a stat în puşcărie după ce şi-a ucis un cumnat cu o secure. Prin sentinţa Curţii de Apel Iaşi, însă, acţiunea civilă a rămas nesoluţionată, fostul deţinut având posibilitatea să deschidă un proces civil. Grefiera a fost acuzată că, la finele anului 2014, a participat la judecarea unei contestaţii formulate de Marin Mocanu (65 de ani), un bărbat ce la acea vreme era închis pentru omor şi care cerea să fie eliberat condiţionat.

Victor a participat la şedinţa de judecată şi ar fi trimis extrasul din hotărârea de judecată la Penitenciar, însă nu a observat că documentul nu a ajuns. Hotărârea îi era favorabilă deţinutului, care ar fi trebuit eliberat. Paradoxal, fără să ştie că e eliberat, Mocanu a mai formulat ulterior alte trei cereri de eliberare, însă toate au fost respinse. Reprezentanţii închisorii au constatat la un moment dat că din dosarul deţinutului lipseşte o hotărâre, şi au cerut lămuriri. Aşa au aflat că Marin Mocanu ar fi trebuit eliberat din decembrie 2014, fapt ce s-a întâmplat la jumătatea anului 2015.

Comentarii