Greu de urmărit. Sute de infectaţi Covid declară că în ultimele 14 zile nu au intrat în contact cu nimeni

miercuri, 15 septembrie 2021, 20:28
3 MIN
 Greu de urmărit.  Sute de infectaţi Covid declară că în ultimele 14 zile nu au intrat în contact cu nimeni

152 de noi cazuri raportate la Iaşi, iar incidenţa pe municipiu reşedinţă a ajuns la 0,88 la mia de locuitori. Tot miercuri, DSP Iaşi a anunţat două focare în reţeaua sanitară: unul la Blocul Operator şi Secţia de Oftalmologie a Spitalului CFR, unde cinci cadre medicale şi un pacient au ieşit pozitiv la testare. S-a decis izolarea persoanelor la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Al doilea focar a fost depistat la Spitalul „Sfântul Spiridon”, la Clinica de Dermatologie. Aici, cinci pacienţi au primit diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV-2. 

Ancheta epidemiologică este în curs. În acelaşi timp, inspectorii sanitari spun că anchetele epidemiologice în general sunt obstrucţionate de refuzul persoanelor infectate de a declara contacţii. „De exemplu, în aceste două luni de când a început valul 4, la 1.482 de izolaţi avem 1.138 de carantinaţi, adică mai puţin de un contact la o persoană. Este greu de crezut că, în 14 zile, o persoană nu s-a văzut cu nimeni. Din păcate, rata refuzului de a spune cu cine au venit în contact cei infectaţi a crescut. În prezent, de exemplu, la 640 de pozitivi izolaţi, avem 382 de carantinaţi, adică o jumătate de persoană la un izolat. Este imposibil să credem aceste lucruri, şi de fapt aceasta face ineficientă munca noastră de anchetă. De aceea, am informat că omisiunea declarării unor informaţii despre o boală transmisibilă este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani sau cu amendă. Singura dovadă a noastră că se întâmplă aşa ceva este logica, raţionamentul matematic. De exemplu, avem familii izolate şi nu am carantinat pe nimeni pentru că toţi membrii au declarat că nu au intrat în contact cu altcineva în două săptămâni, ceea ce este imposibil”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

În acelaşi timp, o analiză a internărilor pe ultimele luni de vară anunţă o situaţie viitoare dramatică, cu secţii ATI şi saloane de confirmaţi, umplute până la refuz. Astfel, dacă în iulie era o medie de 4,4 internări COVID pe zi, în august media a crescut la 13,6 iar în primele 15 zile ale lunii septembrie la 37,8 de internări COVID pe zi.”Este limpede că evoluţia este gravă şi că ne putem aştepta la situaţii dramatice. Tot în ultimele două luni au fost 61 de decese. Dacă în valul 2 şi 3 se internau în urgenţă cam 75% dintre cei care mai târziu îţi pierdeau viaţa, acum, în valul 4, 90% dintre cei decedaţi s-au internat în urgenţă. Ce înseamnă asta? Că au stat cu simptomatologie, au venit târziu, în stare critică, au fost testaţi şi depistaţi pozitivi. Asta înseamnă că, în ciuda experienţei de aproximativ doi ani, populaţia nu a înţeles că, atunci când prezinţi o simptomatologie de boală infecţioasă, trebuie să te adresezi în cel mai scurt timp medicului şi să te testezi“, a mai spus Vasile Cepoi.

În ceea ce priveşte gradul de ocupare a locurilor din spitale, conducerea DSP a anunţat că va suplimenta numărul de paturi. Astfel, în cazul în care cele 10 locuri COVID de la Maternitatea Elena Doamna vor fi depăşite, DSP a anunţat că se ia în calcul amenajarea unui compartiment COVID şi la Maternitatea Cuza Vodă. Urmează ca Spitalul CFR să intre cu maxim şapte paturi ATI iar unitatea mobilă ATI de la Infecţioase să devină secţie COVID. 

Comentarii