De Sănătate

Punem punctul pe știi

Gripă: ne tratăm acasă sau la spital?

miercuri, 23 ianuarie 2019, 13:45
4 MIN
 Gripă: ne tratăm acasă sau la spital?

Medicii infecţionişti avertizează pacienţíi care au simptome al infecţiei gripale că prezentarea la triajul spitalului nu înseamnă şi internarea sau efectuarea de teste pentru a confirma infecţia cu virusul gripal. 

„Nu putem testa toţi pacienţii care se prezintă la triajul spitalului şi nici nu îi putem interna pe toţi cei cărora li se pune clinic diagnosticul de gripă. Imaginaţi-vă că într-un sezon fac infecţie gripală 30.000 de persoane. Nu avem capacitatea de a-i testa şi interna pe toţi. Mai ales că în spital se internează pentru tratament doar pacienţii cu complicaţii apărute în urma infecţiei cu virus gripal, cum ar fi insuficienţa respiratorie. Dacă nu există complicaţii, gripa se tratează la domiciliu, fără antibiotice, cu repaus la pat, hidratare şi antitermice”, explică conf. dr. Mihnea Hurmuzachi, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Când se recomandă  testarea rapidă pentru depistarea infecţíei gripale

Ca în fiecare an, în ianuarie creşte numărul persoanelor se îmbolnăvesc de gripă. Mai ales seara şi în weekend, triajul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi se aglomerează peste măsură, existând momente când zeci de ieşeni aşteaptă şi 2-3 ore pentru a fi văzuţi de un medic infecţionist. Specialist care de cele mai multe ori face acelaşi lucru pe care l-ar putea face şi medicul de familie: pune un diagnostic pe baza simptomelor şi recomandă tratament la domiciliu. „Există într-adevăr teste de depistare rapidă a infecţiei cu virusul gripal, un exudat nazofaringian care ne poate spune în câteva minute dacă pacientul este infectat cu virusul gripal A sau B. Dar aceste teste se recomandă doar în cazurile în care vorbim de un pacient care se află într-o stare gravă. De exemplu, pacientul are insuficienţă respiratorie asociată eventual cu febră foarte mare: 39,5 grade Celsius. Aceste teste rapide ne confirmă dacă pacientul aflat în stare gravă este infectat cu virus gripal sau are o altă infecţie respiratorie.

Dacă testul rapid confirmă infecţia cu virusul gripal, fiind vorba de un pacient în stare gravă putem administra Tamiflu. Acest medicament nu se administrează pacienţilor cu gripă care nu au complicaţii. Dacă am face acest lucru, în scurt timp s-ar crea rezistenţă la singurul medicament existent acum pe piaţă pentru tratamentul gripei cu complicaţii. Repet: gripa necomplicată se tratează la domiciliu, fără antibiotice, cu repaus la pat, hidratare corectă şi antitermice. În 2-3 zile simptomele se remit şi nu este necesară internarea. Drumul până la Spitalul de Boli Infecţioase nu ajută deloc pacientul care nu are o formă complicată de gripă: diagnosticul se pune pe baza simptomelor clinice,  şi se recomandă tratament la domiciliu aşa cum am arătat şi mai sus. Ceea ce poate face şi medicul de familie fără ca pacientul să stea 2-3 ore la rând, într-un triaj supraaglomerat.  Mai mult, dacă doreşte concediu medical, pacientul va trebuie oricum să ajungă la medicul de familie deoarece medicul infecţionist nu poate acorda concediu medical doar în urma unui consult în triaj”, a subliniat conf. dr. Mihnea Hurmuzachi. Acesta a mai precizat că cei care doresc să-şi facă un test rapid pentru a avea confirmarea infecţiei cu virusul gripal, pot apela la laboratoarele private, un astfel de test costând puţin peste 20 de lei. „Repet: spitalul nu este un laborator de analize unde se poate testa oricine ajunge aici. Facem testări rapide doar pentru a fi siguri că este infecţie cu virus gripal atunci când avem un pacient în stare gravă. Astfel, ştim cum să orientăm tratamentul”, a mai adăugat conf. dr. Mihnea Hurmuzachi.

Simptomele gripei:”Mă dor ochii în cap!”

Diagnosticul clinic de infecţie cu virusul gripal se pune paza simptomelor specifice acestei infecţii. Sunt trei simptome importante ale gripei: durerile de cap mai ales în zona frontală, durerile oculare ( pacientul spune că efectiv are senzaţia că „îl dor ochii în cap”)  şi mialgiile – dureri musculare foarte puternice. La acestea se pot adăuga: simptome respiratorii – rinoree ( secreţii nazale apoase), tuse seacă; febră; stare accentuată de astenie. „Acestea sunt simptomele obişnuite ale unei infecţii gripale virale necomplicate. Pot speria pe cineva care nu a mai avut gripă, dar la un pacient tânăr, fără alte boli cronice, simptomele se remit în câteva zile. La copii gripa poate fi însoţită şi de o laringită cu disfonie ( nota redacţiei – voce răguşită). Repet: aceste simptome se remit în câteva zile după repaus la domiciliu şi tratament corect: odihnă, hidratare şi antitermice. De remarcat că după o astfel de infecţie, tusea seacă poate persista 2-3 săptămâni Complicaţiile gripei apar de cele mai multe ori la pacienţi cu multiple boli asociate – boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice, diabet, obezitate”, a mai adăugat conf. dr. Mircea Hurmuzachi.  Acesta a mai punctat că cei care doresc să se vaccineze antigripal, pot face acest lucru dar titrul de anticorpi va ajunge la o valoare protectoare abia la 2-3 săptămâni de la momentul vaccinării.”În fiecare an se repetă aceeaşi poveste: oamenii ignoră îndemnul la vaccinare. Mă refer aici în special la persoanele tinere, fără alte probleme de sănătate şi care ignoră vaccinarea antigripală din diferite motive. Un simplu vaccin i-ar proteja şi i-ar scuti de simptomele gripei, simptome care îi determină pe mulţi pacienţi să se prezinte speriaţi la spital”, a încheiat dr. Hurmuzachi.  

 

 

Comentarii