Guvernul, obligat de instanţă să dea undă verde alegerilor din două comune ieşene. Un primar a decedat, altul găsit incompatibil

vineri, 17 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Guvernul, obligat de instanţă să dea undă verde alegerilor din două comune ieşene. Un primar a decedat, altul găsit incompatibil

Însă o lege îl împiedică să emită o hotărâre în acest sens. La fel ca alte zeci de comune şi oraşe din ţară, Gorban şi Oţeleni şi-au pierdut primarii încă înainte de jumătatea mandatului.

 

Guvernul a pierdut definitiv procesul intentat de fostul premier Ludovic Orban, care a obţinut obligarea Executivului să organizeze alegeri locale parţiale în 57 de localităţi unde mandatele de primar au fost declarate vacante sau în care Consiliul local a fost dizolvat. „Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru Consiliul local în toate circumscripţiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv Consiliul local a fost dizolvat”, se arăta în decizia instanţei, preluată de HotNews.ro.

Cititi si: Primarul ales din Oţeleni şi-a pierdut definitiv mandatul pe motiv de incompatibilitate

În judeţul Iaşi sunt două comune care nu mai au primarii aleşi la localele din septembrie 2020: Gorban, unde Dănuţ Rotaru, care începuse al treilea mandat, a pierdut în noiembrie 2021 lupta cu Covid-19, şi Oţeleni, unde Felician Gherăescu a fost găsit incompatibil de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate.

În lipsa unei hotărâri de guvern care să dea undă verde alegerilor parţiale, un nou scrutin pentru desemnarea inclusiv a succesorilor celor doi primari ieşeni nu a putut fi organizat. La Iaşi, cele două comune au fost conduse în continuare de viceprimari, care au primit conform legii atribuţii de primari.

Pentru astfel de situaţii, Codul administrativ şi legea electorală prevăd organizarea de noi alegeri în termen de 90 de zile de la vacantarea mandatului de primar. Cu un an în urmă, aşadar la jumătatea actualului mandat, peste 50 de comune şi oraşe din ţară nu mai aveau edili sau consilii locale. Or, Guvernul nu a emis acea hotărâre necesară.

Cititi si: A murit de COVID primarul din Gorban, Dănuț Rotaru

Pe de altă parte, nu se pot organiza alegeri de acest fel (parţiale) cu mai puţin de un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului, precizează art. 132 al Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Prin urmare, decizia instanţei a venit prea târziu. 

Comentarii