Hai s-o dăm din mână-n mână!

vineri, 24 ianuarie 2020, 08:28
2 MIN
 Hai s-o dăm din mână-n mână!

* Azi sărbătorim Unirea mică, motiv de bucurie mai ales pentru munteni; dacă am fi făcut-o noi, bucureştenii ar fi venit la Iaşi în vizită, să vadă şi ei cum arată Capitala. O sărbătorim ca pe oricare eveniment (paradă, coroane, simpozioane, mese rotunde / pline etc.), plus hora care îi ameţeşte pe toţi; noi am fi pus Unirea mică în iunie şi pe cea mare în august, să iasă lumea la iarbă, grătare şi bere, iar moldovenii şi muntenii să fugă la Milcov cu grăbire, ca să se bălăcească şi să facă plajă. Singurul avantaj al faptului că unirile pică în plină iarnă e satisfacţia că politicienii stau în frig şi tremură, în timp ce mormăie pe sub fular "Hai să dăm mână cu mână" – că, în rest, fredonează de zor "Toţi mergem mână în mână".

* De ziua Unirii mici venim şi noi cu un test unionist mic; vă rugăm să alegeţi varianta de vers care vi se pare cea mai potrivită cu situaţia actuală:

1) Hai să dăm mână cu mână: a) Cei cu inimă română / b) Lângă oala cu smântână / c) Că purtăm mănuşi de lână.

2) Iarba rea din holde piară: a) Piară duşmănia-n ţară / b) Circulăm bară la bară / c) Am băut cam mult aseară.

3) Măi muntene, măi vecine: a) Vino să te prinzi cu mine / b) Încă n-a nins nici la tine / c) De ce stai aşa, pe vine?

4) Unde-i unul nu-i putere: a) La nevoi şi la durere / b) Unde-s doi merge o bere / c) Chiar dacă a strâns avere.

5) Amândoi suntem de-o mamă: a) De-o făptură şi de-o seamă / b) Şi prinşi amândoi de flamă / c) Şi facem o integramă.

6) Amândoi avem un nume: a) Amândoi o soartă-n lume / b) Dar avem şi un prenume / c) Amândoi ştim multe glume.

7) Vin' la Milcov cu grăbire: a) Să-l secăm dintr-o sorbire / b) Ţinem cură de slăbire / c) Când ajungi să-mi dai de ştire!

8) Şi să vadă sfântul Soare: a) Într-o zi de sărbătoare / b) Cum bem vinul din pahare / c) Că ne ţinem pe picioare.

* În loc de concluzie preferăm să deschidem o paranteză: mai demult, prin localurile patriei se auzea deseori "Tovarăşe ospătar, o Unire mică! Mai e până la leafă şi n-am de Unirea mare"; pe atunci, spirtoasa Unirea trecea drept coniac bun, ca Milcovul cel pomenit în versurile celebrei Hore ("să-l secăm dintr-o sorbire"). În fine, indiferent de varianta aleasă, important este să fim uniţi şi, mai ales, să nu ne lăsăm dezbinaţi, cum vor unii, din tagma celor care se învârt în Hora Unirii ca într-o căldare, an de an, anume ca să fie văzuţi la televizor – la unii politicieni ne referim.

Comentarii