Hărţile care arată ce teritorii ar putea cuceri Putin în 2024

miercuri, 03 ianuarie 2024, 18:42
2 MIN
 Hărţile care arată ce teritorii ar putea cuceri Putin în 2024

Trupele lui Putin pot ajunge în România în doar 24 ore. Harta care arată ce teritorii ar cuceri în 2024. Războiul trebuie să se încheie cu Ucraina eliberând poziţiile ocupate de Putin, de unde poate invada alte teritorii, spune Institutul pentru Studierea Războiului (ISW). Într-o analiză publicată la 31 decembrie, think tank-ul de la Washington a abordat sugestiile conform cărora Kievul ar trebui să ia în considerare cedarea de teritorii pentru a pune capăt războiului, care a ucis sute de mii de oameni şi a strămutat milioane.

SUA este cel mai mare donator de ajutor militar Ucrainei, dar asistenţa suplimentară de la Washington a fost oprită de parlamentarii republicani care pun la îndoială angajamentul financiar continuu pe care şi-l doreşte Ucraina, potrivit Newsweek. ISW susţine că singurul rezultat pe care SUA şi aliaţii săi ar trebui să îl accepte este o Ucraina care poate „descuraja şi înfrânge” orice agresiune viitoare a Moscovei, menţinând în acelaşi timp „o economie suficient de puternică pentru a prospera fără cantităţi mari de ajutor extern”.

Pe fondul discuţiilor despre presiunea Ucrainei de a „ceda pământ pentru pace”, teritoriu pe care ruşii îl ocupă acum, există zvonuri despre interesul Kremlinului în negocieri de acest fel, scrie ISW. Dar acest argument „ignoră consecinţele militare, economice şi financiare pe care aceste sacrificii teritoriale le-ar avea pentru securitatea pe termen lung şi viabilitatea economică a Ucrainei”, potrivit ISW.

Cele mai recente hărţi ale ISW dezvăluie că graniţele Ucrainei şi linia de contact dintre Ucraina şi Rusia înainte de invazia din 2022 erau de peste 3.000 de kilometri şi includeau zone mari de apărat, în special în nord-est. O altă hartă, datată la 31 decembrie, arată cum câştigurile teritoriale ale Rusiei ar deveni o „zonă de aşteptare” pentru o viitoare invazie şi că Ucraina trebuie să elibereze regiunile Herson şi Zaporojie pentru a evita acest lucru.

ISW avertizează că Rusia nu îşi va abandona obiectivele de câştig maximum acum sau în viitor şi că „cele mai avantajoase linii pe care Ucraina le-ar putea menţine din punct de vedere militar şi economic sunt graniţele sale recunoscute internaţional din 1991”.

Aceasta înseamnă că îngheţarea câştigurilor războiului acum „avantajează enorm Rusia şi creşte riscurile şi costurile pentru Ucraina şi Occident de a descuraja, darămite a învinge, o viitoare încercare a Rusiei de a îndeplini prin forţă obiectivele lui Putin”. Nicio ţară din vecinătatea acestor teritorii ocupate de Rusia nu ar fi în siguranţă dacă Ucraina le-ar ceda. Important pentru România, trupele lui Putin ar putea ajunge aici în 24 ore, printr-o „operaţiune specială surpriză”.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii