Hegemonie rusească pe gheaţă

luni, 17 ianuarie 2022, 02:43
2 MIN
 Hegemonie rusească pe gheaţă

 

La Campionatele Europene de patinaj artistic, ruşii au câştigat toate titlurile şi au cucerit nouă medalii din 12

Rusia a reuşit Marele Şlem la patinaj artistic, câştigând toate cele patru medalii puse în joc la Tallinn (Estonia) în campionatul european. Ei au mai obţinut această performanţă de şapte ori: 1997 (Paris), 1998 (Milano), 1999 (Praga), 2003 (Malmö), 2005 (Torino), 2006 (Lyon) şi la ultima ediţie, desfăşurată la Graz în 2020. Anul trecut, Europenele nu s-au desfăşurat din pricina pandemiei.De asemenea, ruşii au mai realizat odată Şlemul şi la Mondiale, în 1999 la Helsinki.

În această ediţie, Rusia a câştigat nouă din cele 12 medalii puse în joc, dar recordul aparţine ediţiei precedente de la Graz, când n-a scăpat decât două medalii. Dintre sportivii ruşi, cea mai puternică impresie a făcut-o puştoaica de 15 ani, Kamila Valieva, născută la Kazan şi pregătită de binecunoscuta Eteri Tutberidze, Kamila a bătut toate recordurile de punctaj în acest an, reuşind şi la Tallinn acelaşi lucru la programul scurt. Nu a făcut-o la programul liber, în care a patinat pe Boleroul lui Ravel (fond muzical care i-a făcut celebri pe inegalabilii Torvill şi Dean),pentru că deşi i-a reuşit strălucit cvadrupa „toe-loop” a căzut la un banal (pentru ea!) triplu Axel. Ceea ce n-a oprit- să câştige titlul continental la o diferenţă colosală de 21,26 puncte faţă de campioana mondială en-titre, Anna Şcerbakova, pe locul trei clasându-se Aleksandra Trusova.

La dans lupta a fost mai strânsă dar favoriţii campioni europeni şi mondiali, Viktoria Siniţina şi Nikita Kaţalapov, au câştigat „de justesse” duelul cu Aleksandra Stepanova şi Ivan Bukin (la 4,76 p), perechea italiană Charlène Guignard/Marco Fabbri fiind foarte fericită pentru că a obţinut bronzul. Ruşii prefigurau un podium complet şila masculin, ca la perechi şi feminin însă dintre primii trei clasaţi după programul scurt, pe podium n-a mai rezistat decât Mark Kondratiuk (18 ani), urmat la 12,08 puncte de italianul Daniel Grassl şi de letonul Deniss Vasiljevs. Liderul programului scurt, Andrei Mozalev s-a clasat pe locul IV. Reamintim că la perechi, probă cu podium rusesc, victoria a revenit echipei Anastasia Mişina . Aleksandr Galliamov.

 

Comentarii