Hoţ dovedit, iertat de judecători pe motiv că era deja prea stresat de anchete

duminică, 08 mai 2022, 23:09
2 MIN
 Hoţ dovedit, iertat de judecători pe motiv că era deja prea stresat de anchete

Un hoţ a fost iertat de judecători pentru că a fost suficient de stresat de procedurile judiciare. El a fost condamnat doar la plata unei amenzi penale, magistraţii explicându-şi decizia prin faptul că procurorii au întârziat nepermis de mult trimiterea dosarului în instanţă. În martie 2017, Florin Ivan şi-a însoţit un prieten plecat la cumpărături în Palas Mall. 

Prietenul era interesat de o vopsea de păr, intrând într-un magazin de profil. Ivan a profitat de ocazie şi, cât timp vânzătoarea discuta cu prietenul, a luat de lângă uşă o cutie conţinând o placă de întins părul „Fast&Furious” şi a părăsit magazinul. Ivan a vândut ulterior aparatul contra sumei de 150 de lei, mai puţin de jumătate din valoarea sa reală, cheltuind banii pe ţigări şi alimente. Hoţul a fost identificat repede, cu ajutorul imaginilor suprinse de camerele video ale magazinului.

Cu toate acestea, dosarul a fost trimis în instanţă abia în aprilie anul trecut. Între timp, Ivan mai comisese alte infracţiuni, fiind condamnat în februarie acest an la 5 ani de închisoare pentru furt calificat şi tâlhărie calificată şi încarcerat la Penitenciarul Iaşi. În mod uzual, atunci când un deţinut este condamnat pentru încă o faptă, se aplică o nouă pedeapsă cu închisoarea, care se adaugă la cea iniţială. De această dată însă, judecătorii au considerat că tratamentul juridic trebuie să fie altul. „Cu privire la pedeapsă, instanţa va avea în vedere particularităţile cauzei. Instanţa constată că judecata se realizează în 2022, iar inculpatul a fost trimis în judecată în aprilie 2021, pentru o faptă pe care a comis-o cu aproximativ patru ani înainte, o faptă de furt care nu a prezentat dificultăţi sub aspect probator, în prezenta cauză fiind dovedită pe baza declaraţiilor de martori şi a înregistrărilor video, coroborate cu poziţia inculpatului de recunoaştere încă din momentul primei sale audieri, mijloace de probă care au fost administrate imediat după comiterea faptei, în anul 2017. Totodată, instanţa reţine că, deşi urmărirea penală a fost începută la data de 04.04.2017, trimiterea inculpatului în judecată s-a dispus abia în data de 20.04.2021, inculpatul fiind într-o situaţie de incertitudine juridică, timp de aproximativ cinci ani”, au explicat magistraţii Judecătoriei.

Aceştia s-au decis asupra unei pedepse cu amenda penală, în valoare de 1.800 lei, aferente unui număr de 180 zile de închisoare. Adoptată vineri, decizia judecătorilor nu este încă definitivă.

Comentarii