Hoţii de catalizatoare sar la bătaie: proprietarul maşinii i-a pus pe fugă cu o scândură

joi, 08 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Hoţii de catalizatoare sar la bătaie: proprietarul maşinii i-a pus pe fugă cu o scândură

Trei indivizi au plecat cu BMW-ul la furat de catalizatoare auto. Nu le-a mers prea bine, activitatea fiindu-le întreruptă chiar de la al doilea atac. Poliţiştii i-au reţinut în aceeaşi seară, graţie intervenţiei prompte a proprietarului maşinii.

Cei trei şi-au pus planul la punct în timpul unei întâlniri dintr-un bar din satul Corneşti, comuna Miroslava. Discutaseră între ei şi ajunseseră la concluzia că valoarea catalizatoarelor auto este suficient de mare pentru a merita efortul. S-au asigurat că au asupra lor uneltele necesare şi au plecat în aceeaşi noapte „la lucru”, cu automobilul BMW 320 condus de Vlad Cârţan. Operaţiunea propriu-zisă a fost efectuată de Claudiu Iacobescu, care a tăiat cu un fierăstrău electric catalizatorul unei maşini parcate, în timp ce Vasilică C., minor, stătea de pază. În aceeaşi seară, au vândut catalizatorul cu 500 de lei, la un sfert din valoarea reală, după care au plecat spre Rediu, pentru a mai încerca o lovitură.

În satul Horleşti, în faţa unei case, au văzut un autoturism parcat lângă mai multe utilaje agricole. Cârţan a oprit maşina, iar Iacobescu şi puştiul au trecut la treabă. Au ridicat automobilul cu un cric, iar băiatul a tăiat sistemul de prindere al catalizatorului. Zgomotul produs de operaţiune a fost auzit însă din casă de păgubit, care a ieşit, strigând la ei. Surprinşi asupra faptului, cei doi hoţi nu au fugit, ci s-au îndreptat spre I.A.G. Pentru a se apăra, acesta a luat de jos o scândură. Vasilică C. a încercat să-l lovească cu geanta în care avea catalizatorul, dar nu l-a nimerit. Iacobecu a încercat să-l atace pe I.A.G. cu o şurubelniţă, dar acesta a parat lovitura şi l-a lovit pe hoţ. Păgubitul a strigat după soţia sa, cerându-i să cheme poliţia, iar hoţii au fugit spre maşină.

Aflat la volanul BMW-ului, Cârţan a intrat pe contrasens, încercând să-l acroşeze pe I.A.G. Acesta s-a ferit şi a aruncat o piatră după maşină, lovind-o în portiera stânga spate. Lovitura a fost suficient de puternică pentru a îndoi tabla. Acest fapt a reprezentat indiciul suficient poliţiştilor, care au oprit maşina în zona Capăt CUG şi i-au reţinut pe hoţi.

Cei trei au fost trimişi în judecată pentru furt calificat şi tâlhărie calificată. Şi-au recunoscut faptele, ceea ce le-a adus o sentinţă mai uşoară. Cârţan a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni, iar Iacobescu la 2 ani şi 6 luni de închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendarea executării. În sarcina lui Vlad C. a fost stabilită o măsură educativă, de asistare zilnică timp de patru luni. Sentinţa a fost considerată prea uşoaară de procurori, care au contestat-o. Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii