Iată candidaţii la pensii speciale: trei gradaţi condamnaţi într-o singură zi de Tribunalului Militar Iaşi pentru beţie la volan!

joi, 23 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 Iată candidaţii la pensii speciale: trei gradaţi condamnaţi într-o singură zi de Tribunalului Militar Iaşi pentru beţie la volan!

Tribunalul Militar ieşean împarte pe bandă rulantă condamnări pentru consumul de alcool la volan. Într-o singură zi, instanţa a sancţionat trei militari pentru astfel de infracţiuni. Niciuna dintre condamnări nu s-a soldat cu trimiterea vreunuia după gratii.

 

Plutonierul major Radu Balaşca a fost trimis în judecată pentru faptul că spre sfârşitul anului 2021 şi-a condus în stare de ebrietate automobilul pe C.A. Rosetti, ocazie cu care a provocat şi un accident. La data respectivă, Balaşca era încadrat la UM 01110, Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut”. După program, îşi cumpărase bere în drum spre casă şi apucase să bea 1,2 litri, când a fost sunat de mama sa, care l-a chemat să o ajute la tăiatul şi căratul lemnelor. Iniţial, Balaşca a refuzat-o, spunând că băuse, dar reacţia de nemulţumire a mamei sale l-a determinat să se urce la volan pentru a merge la dânsa, la aproximativ 6 km de Iaşi.

În faţa anchetatorilor, plutonierul a povestit ulterior că, atunci când a ajuns în dreptul pârtiei, din parcare ar fi ieşit o maşină, fără să se asigure. Încercând să o evite, a derapat pe zăpada ce acoperea carosabilul şi s-a izbit în maşinile parcate pe marginea străzii. A lovit două maşini, una fiind declarată daună totală. În urma impactului, maşina lui Balaşca a fost aruncată în mijlocul drumului, răsucindu-se cu faţa spre Iaşi. Militarul a coborât din maşină şi a părăsit locul accidentului. S-a întors după aproximativ o oră, timp în care se mai produsese un accident. O şoferiţă îi izbise în plin automobilul rămas în mijlocul şoselei, nereuşind să îl ocolească.

Retroactiv, lui Balaşca i-a fost calculată o alcoolemie teoretică de 1,85‰ în momentul primului accident. Judecătorii au apreciat ca o certitudine faptul că militarul avusese o problemă legată de consumul de alcool, apreciind totuşi că acesta încercase să o gestioneze, apelând la consiliere psihologică din proprie iniţiativă. De altfel, Balaşca mai condusese băut, o dată fiind amendat administrativ, iar a doua oară, condamnat cu suspendare. A fost condamnat din nou, la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, interizcându-i-se totodată să mai conducă timp de doi ani.

Un alt militar condamnat de magistraţii ieşeni a fost caporalul clasa a II-a Nicu Radu, din cadrul UM 01551 Galaţi. Pe 28 iunie anul trecut, acesta era liber. A cumpărat în timpul zilei 3 mc de lemn de foc şi a început să-l taie pentru iarnă. Pe parcursul lucrului a băut şi o jumătate de litru de vin de casă. Îşi parcase maşina în vîrful unei pante, pentru ca a doua zi să o poată porni.

Locul era însă folosit de o firmă care făcea lucrări la reţeaua de canalizare, iar muncitorii i-au cerut să o mute. S-a urcat la volan şi a condus maşina aproximativ 150 de metri, până la locuinţa unchiului său. Când să încuie maşina, în dreptul lui a oprit un echipaj de poliţie. Alcoolemia teoretică de 1,35‰ l-a costat pe Radu o condamnare la 1 an şi 2 luni de închisoare. Executarea acesteia a fost însă amânaată pe durata unui termen de încercare de doi ani.

Al treilea condamnat a fost un plutonier din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui. În drum spre Negreşti, la ieşirea din satul vasluian Cănţălăreşti, Radu Chiriţă a provocat un accident rutier, soldat cu trei victime. Nu a fost judecat pentru vătămare corporală din culpă, întrucât victimele nu au depus plângere penală împotriva sa, deşi fuseseră rănite destul de serios.

A fost însă trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, întrucât băuse înainte de a se urca la volan câteva beri de 0,75 litri. În cazul lui, a fost calculată retroactiv o alcoolemie de 1,39‰ în sânge. A fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, dar tot cu suspendare. Cele trei sentinţe nu sunt definitive, ele putând fi contestate în faţa Curţii Militare de Apel Bucureşti. 

Comentarii