De Sănătate

Punem punctul pe știi

În lipsa soluțiilor pentru finanțare, Institutul Inimii devine unealtă pentru atacuri voalate între Ministerul Sănătății și autoritățile locale

marți, 14 martie 2023, 02:50
4 MIN
 În lipsa soluțiilor pentru finanțare, Institutul Inimii devine unealtă pentru atacuri voalate între Ministerul Sănătății și autoritățile locale

Proiectul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași a trecut de la faza promisiunilor de construcție, la cea a declarațiilor mai ascuțite. Săptămâna trecută, managerul institutului, dr. Grigore Tinică, a fost în vizită la București la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru a discuta despre stadiul proiectului.

 Deși managerul nu a răspuns apelurilor noastre pentru a înțelege exact natura întâlnirii, ministrul a făcut o postare pe Facebook în care a trimis săgeți către politicienii ieșeni. În mod concret, după ce a vorbit despre importanța proiectului și despre cât de mult a apreciat vizita profesorului Tinică, ministrul a acuzat că există tentative de politizare a subiectului.

Ministrul acuză: „respingem tentativele de politizare a proiectului Institutului”

„Ne dorim un parteneriat real cu autoritățile locale ieșene, în folosul pacienților din regiunea Moldovei. Respingem tentativele de politizare a proiectului noului Institut de Boli Cardiovasculare și îi chemăm alături pentru realizarea lui pe toți oamenii de bună credință din administrația și instituțiile ieșene”, a declarat Alexandru Rafila. Declarația sa vine la aproape o săptămână de când „Ziarul de Iași” a dezvăluit criteriile pe baza căruia a fost evaluat proiectul și cum a fost acest depunctat în grila finală pentru finanțarea dinspre PNRR. Totodată, am scris despre părerea experților în management sanitar, care au realizat un studiu de oportunitate cu privire la construirea noului Institut al Inimii la Iași. Concluzia acestora, că tot ce înseamnă cardiologie la spitalele din Moldova va trebui să se mute acolo, a fost atinsă și de ministrul Sănătății în postarea sa pe Facebook.

„Domnul profesor Tinică a apreciat susținerea permanentă a Ministerului Sănătății pentru accesul la resurse financiare pentru construirea unui nou Institut de Boli Cardiovasculare la Iași, Miroslava, din fonduri de la Banca Europeană de Investiții sau din Programul Operațional Sănătate. Dimensionarea corectă, controlul costurilor și transparența procedurilor în proiectare și în construcție sunt esențiale pentru reușita proiectului pentru Moldova”, a mai scris Alexandru Rafila.

El a punctat că își dorește să realizeze „o nouă casă pentru Institutul de Boli Cardiovasculare”, care să răspundă nevoilor pacienților din Moldova și care să completeze „noua infrastructură în Sănătate realizată la Iași”, făcând trimitere la Spitalul Regional de Urgențe.

Prefectul răspunde: „ieșenii așteaptă de mult timp să trecem de la machete la lucrări”

Nici bine nu a lansat, joia trecut, ministrul Sănătății un apel pentru „toți oamenii de bună credință din administrația și instituțiile ieșene”, că au și început vizitele la cabinetul lui Alexandru Rafila a celor care se consideră astfel de persoane. În mod concret, la începutul acestei săptămâni s-au prezentat la București prefectul Bogdan Cojocaru, alături de senatorul PSD Maricel Popa, alături de o delegație interesantă. Au fost însoțiți la întâlnirea cu ministrul de Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, un consilier județean PSD – Cătălin Cătur, dar și de Florin Mitu, șef al Cardiologiei la Spitalul de Recuperare Iași, dar și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Iași.

Într-un comunicat remis presei, prefectul de Iași – Bogdan Cojocaru, îi amintește ministrului Sănătății că „ieșenii așteaptă de mult timp să trecem de la machete la lucrări efective”, în cazul Spitalului Regional de Urgențe. Acesta a punctat și că ministrul Sănătății și-a arătat susținerea pentru Institutul Inimii de la Miroslava, dar cele mai bune soluții pentru finanțarea lui nu au fost încă identificate.

„Institutul de Boli Cardiovasculare ieșean, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, are nevoie de un nou spațiu care să fie dimensionat conform nevoilor pacienților și care să fie realizat la costuri transparente. Dincolo de orice declarații cu privire la acest important proiect, cu toții trebuie să ne gândim la interesul pacienților. Este nevoie să strângem rândurile, așa cum am făcut și în cazul Spitalului Regional de Urgență sau în cazul A7 și A8, pentru ca Iașul și Moldova să beneficieze de acest proiect”, a conchis Bogdan Cojocaru.

Inclusiv Consiliul Județean Iași va avea astăzi o poziție, probabil chiar prin președintele CJ Iași, Costel Alexe, fiind anunțată o conferință de presă pe tema Institutului Inimii de la ora 14.00. 

Comentarii