Proiect legislativ de râsul curcilor

Încă 5 ani de haos urbanistic în Iaşi. Noul PUG ar putea fi gata după 2023

miercuri, 13 iunie 2018, 01:59
3 MIN
 Încă 5 ani de haos urbanistic în Iaşi. Noul PUG ar putea fi gata după 2023

Clujul are un astfel de plan urbanistic nou încă din anul 2015.

Guvernul PSD-ALDE vrea să menţină haosul urbanistic din Iaşi încă cinci ani. Ministerul Dezvoltării a publicat ieri un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va da mână liberă Primăriei Iaşi, dar şi altor oraşe, să continue aprobarea de investiţii imobiliare în baza unor prevederi vechi deja de peste 20 de ani. Intenţia guvernului este de a prelungi valabilitatea planurilor urbanistice generale redactate până în 2003 cu încă cinci ani, respectiv până în decembrie 2023. De-a lungul timpului, au fost mai multe decizii ale executivului care au dus la prelungirea valabilităţii planurilor urbanistice, iar acum Iaşul este în situaţia în care se ghidează după un document strategic în urbanism realizat în 1997.

„Este o bătaie de joc, sunt interese ale constructorilor şi dezvoltatorilor din marile oraşe să fie menţinută actuala situaţie haotică. Nu vorbim doar despre Iaşi, ci şi despre Timişoara sau Bucureşti, de exemplu. În schimb, dezvoltatorii care sunt corecţi şi aşteaptă de ani buni aprobarea PUG-ului s-au săturat efectiv de incapacitatea autorităţii de a nu duce la bun sfârşit un astfel de document. Este o decizie care arată legăturile dintre speculanţii imobiliari şi politic“, a comentat, ieri, un analist imobiliar din Iaşi, ce a preferat să-şi păstreze anonimatul.

La noul PUG al Iaşului se lucrează din 2009, iar în 2012 a fost prezentată o primă variantă. În schimb, municipalitatea a preferat să prelungească valabilitatea vechiului PUG cu încă trei ani, profitând de o decizie a guvernului. În 2015, a fost prezentată o nouă variantă a documentului, iar cea finală, în 2016. Însă, din nou, o decizie a guvernului a făcut posibilă prelungirea termenului de valabilitate a vechiului PUG până în 2018.

În prezent, Iaşul are PUG-ul finalizat, fiind organizată recent şi dezbaterea cu privire la efectele asupra mediului. Însă unele avize obţinute de-a lungul timpului au expirat şi trebuie reînnoite. Nu este exclus ca ultima variantă a noului PUG să fie revizuită, în contextul în care unele aspecte din document sunt deja învechite, iar Primăria nu ţine pasul cu ritmul de dezvoltare a oraşului.

Tergiversarea aprobării unui nou PUG a provocat numeroase scandaluri şi în plenul Consiliului Local Iaşi, în condiţiile în care consilierii PNL refuză, de câteva luni, să voteze planuri urbanistice zonale. În proiectul de OUG, Guvernul explică că prelungirea valabilităţii PUG-urilor de dinainte de 2003 este necesară întrucât, la nivelul autorităţilor locale, sunt întârzieri mari în aprobarea noilor documente strategice. Cauzele identificate ţin de „procedurile lungi de achiziţii publice, obţinerea de avize şi acorduri, evaluarea strategică de mediu“.

Printre puţinele oraşe din ţară unde autoritatea locală a reuşit să aprobe în timp util un nou PUG este Clujul, Primăria condusă de Emil Boc actualizând documentul strategic în anul 2015.

Comentarii