De Sănătate

Punem punctul pe știi

Încetinirea progresiei diabetului cu ajutorul geneticii

vineri, 23 iunie 2023, 13:17
2 MIN
 Încetinirea progresiei diabetului cu ajutorul geneticii

Diabetul zaharat de tip 1 este o boală autoimună complexă în care celulele beta producătoare de insulină din pancreas sunt distruse. Evoluția bolii variază de la o persoană la alta și, până acum, nu a existat nicio modalitate de a estima progresia bolii la nivel individual pentru cei cu această afecțiune.

Acum însă, o echipă de cercetători finlandezi a identificat o semnătură de expresie genetică care poate prezice evoluția diabetului zaharat de tip 1.

Studiul, condus de cercetătorii de la Centrul de bioștiință și InFLAMES Flagship, de la Universitatea Turku, din Finlanda, a avut ca scop identificarea modificărilor transcripționale asociate cu progresia bolii la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 cu debut recent.

Cercetătorii au analizat probe de sânge colectate în cadrul parteneriatului global INNODIA. S-a constatat că o anumită semnătură de expresie genetică a fost asociată cu progresia rapidă a bolii.

„Un beneficiu al unei astfel de semnături predictive ar fi capacitatea de a interveni mai devreme în procesul bolii”, explică profesoarele Laura Elo și Riitta Lahesmaa care au condus studiul.

Acest lucru ar putea contribui la încetinirea progresiei bolii și, eventual, la prevenirea sau întârzierea apariției simptomelor, spun ele.

Potrivit acestora, un alt beneficiu ar fi o mai bună monitorizare a progresiei bolii, ceea ce ar permite planuri de tratament mai personalizate și rezultate mai bune pentru pacienți.

INNODIA este un parteneriat global între mai multe instituții, printre care 31 de universități, șase parteneri industriali, și două organizații de pacienți. Obiectivul lor comun este de a lupta împotriva diabetului zaharat de tip 1.

Prin programul INNODIA, cercetătorii pot examina eșantioane și date de la pacienți nou diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 și rude de gradul întâi neafectate din întreaga Europă.

Proiectul se desfășoară în cadrul unei inițiativei comune IMI-JU (Innovative Medicines Initiative-Joint Undertaking) a Uniunii Europene.

„Important este faptul că INNODIA este ghidat îndeaproape chiar de către pacienți, prin intermediul unui Comitet consultativ al acestora, format dintr-un grup de pacienți cu diabet zaharat de tip 1 și părinți”, spune Riitta Lahesmaa.

Aceștia oferă un feedback continuu cu privire la conceptul proiectului și la dezvoltarea protocoalelor având un rol cheie în diseminarea obiectivelor proiectului către public, spune ea.

Potrivit autorilor, datorită parteneriatului INNODIA, comunitatea științifică va putea înțelege mai bine aspecte importante ale bolii, precum relația dintre modificările funcției celulelor beta (β), profilurile imunitare, factorii genetici și de mediu și rolul lor în apariția bolii.

Cercetarea a fost publicată în luna mai, în revista eBioMedicine.

 

Comentarii