De Sănătate

Punem punctul pe știi

Inel vaginal pentru protecția femeilor împotriva HIV

joi, 12 mai 2022, 12:01
2 MIN
 Inel vaginal pentru protecția femeilor împotriva HIV

În două studii de fază III desfășurate în Africa Subsahariană, inelul lunar – care eliberează încet un medicament care combate HIV, Dapivirina – a redus ratele de infecție în general cu aproximativ 30 la sută.

Studiul Ring a redus în condiții de siguranță ratele de infecție cu 31% din 1.959 de femei înscrise cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, comparativ cu placebo. În timp ce studiul ASPIRE, care a fost publicat în New England Journal of Medicine, a redus rata infecției cu 27% în rândul femeilor din aceeași categorie de vârstă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 36,9 milioane de persoane trăiau cu HIV la sfârșitul anului 2014. Din acest număr, 25,8 milioane de persoane provin din Africa Subsahariană.

Inelul vaginal cu dapivirină este prima metodă de prevenire a HIV cu acțiune îndelungată concepută pentru femei.

„Femeile au nevoie de o formă discretă, cu acțiune îndelungată, de prevenire a HIV, pe care o controlează și doresc să o utilizeze”, a declarat Anthony S. Fauci, MD, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, într-un comunicat de presă.

Ambele studii au văzut diferențe semnificative în ceea ce privește eficacitatea în funcție de vârstă, cu studiul ASPIRE, care a dus la o reducere de 61% a femeilor mai mari de 25 de ani, probabil din cauza consistenței lor de a utiliza produsul în comparație cu femeile mai tinere. Și Fauci confirmă: „Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege disparitățile legate de vârstă în nivelul de protecție observat”.

 

Comentarii