Întâlnire importantă între reprezentanţii IŞJ şi cei ai Colegiului Economic Administrativ în cadrul proiectului Şcoala fără ziduri

luni, 11 decembrie 2017, 17:30
3 MIN

În perioada 5-7 decembrie 2017, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi ai Colegiului Economic Administrativ din Iaşi care fac parte din echipa proiectului “School without walls” (Şcoala fără ziduri) au participat la cea de-a treia întâlnire de proiect, organizată în localitatea Komotini, în Grecia.

Proiectul urmăreşte schimbul de bune practici între Turcia, România, Grecia şi Polonia în domeniul activităţilor educaţionale şcolare şi extraşcolare, prin  implicarea partenerilor din comunitate în activităţi specifice şi prin transferul procesului educativ în medii nonformale şi informale: muzee, centre de educaţie pentru mediu şi instituţii culturale.

Proiectul este coordonat de Inspectoratul Şcolar din regiunea Trabzon (Turcia) şi este implementat în ţările partenere de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi (la Colegiul Economic Administrativ Iaşi) în colaborare cu bine cunoscutul Complex Naţional Muzeal Moldova Iaşi. Colaborarea dintre  şcolile şi instituţiile din proiect are ca scop asigurarea condiţiilor de dezvoltare a potenţialului creativ al elevilor, vizând cultivarea atitudii active în dobândirea de cunoştinţe, aptitudini şi competenţe prin activităţi practice, culturale şi experimentale, asigurând un cadru adecvat pentru socializare şi realizare a experienţelor în viaţa personală şi profesională.

Conform agendei, în prima zi a întâlnirii de proiect fiecare ţară parteneră a prezentat activităţile derulate în ultimele luni, moment în care reprezentanţii I.S.J. Iaşi au expus un material privind asigurarea calităţii şi rezultatele de la evaluarea activităţilor organizate în Turcia (Trabzon, aprilie 2017) şi România (Iaşi, octombrie 2017). Echipa de la Colegiul Economic Administrativ Iaşi a prezentat activităţile extraşcolare organizate în perioada 9-13 octombrie 2017, cu ocazia întâlnirii la Iaşi a elevilor şi profesorilor din şcolile partenere din Grecia, Polonia şi Turcia, şi a prezentat de asemenea Ghidul de bune practici, realizat de profesorii implicaţi în proiect şi utilizat în activităţile extraşcolare organizate la Iaşi. Materialul s-a bucurat de apreciere şi a fost dat ca exemplu pentru realizarea unor instrumente asemănătoare şi de către ceilalţi participanţi ai proiectului.

Programul celei de-a doua zile a cuprins activităţi practice, prin care s-a realizat instruirea participanţilor la întâlnire în vederea implementării activităţilor nonformale ale proiectului şi schimb de experienţă, prin interacţiuni educaţionale, lingvistice şi culturale ale echipelor de proiect din ţările participante. Acestea au constat în vizita ghidată la Muzeul de folclor şi istorie din Komotini şi pregătirea preparatelor tradiţionale din gastronomia Traciei – tăiţei (gr. zimarika), în cadrul activităţii “Let's cook together”.

Astfel, întâlnirea de proiect de la Komotini a contribuit atât la realizarea unei comunicări eficiente între parteneri, cât şi la prezentarea activităţilor de etapă, în vederea atingerii obiectivelor proiectului şi asigurării unui feed-back din partea tuturor celor implicaţi. Echipa din România s-a remarcat prin calitatea materialelor prezentate, prin activităţile creative în domeniul educaţiei nonformale, oferind încă o dată un exemplu de implicare responsabilă  şi profesionistă în proiectele cu finanţare europeană.

 

 

Comentarii