De Sănătate

Punem punctul pe știi

Interacţiunea Covid cu alte boli: proiect de informare specializată pentru pacienţii cronici. Vezi detaliile!

sâmbătă, 20 august 2022, 01:50
2 MIN
 Interacţiunea Covid cu alte boli: proiect de informare specializată pentru pacienţii cronici. Vezi detaliile!

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a lansat un proiect de informare şi training „COVID-19 – Prevenţie, Testare, Tratament pentru pacienţii cronici”. În cadrul acestuia, pacienţii cronici şi familiile acestora vor primi informaţii actualizate de la specialişti despre boală, despre urmările pe termen scurt şi lung, dar şi despre riscurile existente şi cum pot fi acestea reduse. 

De asemenea, 20 de asociaţii de pacienţi vor afla despre cum interferează COVID-19 cu boala lor de bază, cum pot comunica mai bine cu pacienţii din comunitatea lor, precum şi despre importanţa testării. „Va fi realizată şi o cercetare online cu scopul de a afla mai multe informaţii despre motivele pentru care pacienţii cronici ezită să se vaccineze sau să meargă devreme la centrele de evaluare pentru a fi testaţi şi a primi tratament. Vom organiza mai multe workshopuri online cu medici de diverse specialităţi (cardiologie, oncologie, bolile de rinichi, diabet, etc.), care vor dialoga cu pacienţii despre boala lor şi COVID-19. Vom aborda această temă şi într-o sesiune dedicată în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi”, au transmis reprezentanţii COPAC.

Pe site-ul COPAC va fi dezvoltată o secţiune de materiale de informare despre bolile cronice şi COVID-19, interviuri cu medici, vor fi realizate şi postate podcasturi cu medici şi pacienţi cronici care au trecut prin experienţa COVID-19.

„Chiar dacă gravitatea cazurilor de COVID-19 nu a rămas la fel, totuşi pacienţii cronici sunt cei mai afectaţi şi, de multe ori, chiar cu consecinţe pe termen lung. De aceea, am considerat că este important să demarăm această campanie destinată lor, cu accent pe interferenţele cu boala de bază şi pe consecinţele pe termen lung despre pe care nu s-a pus prea mult accent până în prezent”, au mai precizat reprezentanţii COPAC. 

Comentarii