Întors din Afghanistan, un plutonier și-a transformat apartamentul în câmp de bătălie, adversar fiind propria-i soție

sâmbătă, 12 august 2023, 01:50
3 MIN
 Întors din Afghanistan, un plutonier și-a transformat apartamentul în câmp de bătălie, adversar fiind propria-i soție

Întors din Afghanistan, un plutonier și-a transformat apartamentul în câmp de bătălie, adversar fiind propria-i soție. Agresiunea împotriva acesteia l-a adus în fața judecătorilor, pentru a răspunde acuzației de violență în familie. Nu și-a recunoscut vina, dar explicațiile date magistraților nu i-au putut convinge.

Ionel Mazilu s-a angajat în armată în 2008, iar din 2013 este plutonier în cadrul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”. S-a căsătorit în 2016, rezultând  un copil, dar în scurt timp relațiile din cadrul familiei au început să se deterioreze. În 2021, Mazilu a introdus o acțiune de divorț, dar soții au continuat să locuiască împreună, certându-se ocazional și reîmpăcându-se. O nouă ceartă a izbucnit la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut, dintr-un motiv stupid. Femeia luase încărcătorul telefonului mobil al lui Mazilu, iar acesta rămăsese fără baterie.

În timpul certei, Mazilu și-a lovit fosta soție peste față, trântind-o la pământ. S-a urcat apoi deasupra ei, ținându-i brațele cu palmele și continuând să o lovească în zona capului și a feței. Simțind dureri puternice, femeia l-a rugat pe Mazilu să cheme salvarea, dar acesta a refuzat. Zgomotele au atras însă până la urmă atenția unui vecin, care a venit la ușă. Femeia a profitat de faptul că Mazilu s-a dus să deschidă, pentru a fugi din apartament, îmbrăcată doar în pijamale. A împrumutat un telefon mobil pentru a-și suna tatăl și a-i povesti cele întâmplate. Femeia a fost transportată la spital pentru a primi îngrijiri, după care a mers la poliție pentru a depune o plângere împotriva soțului.

Reclamația a dus la emiterea unui ordin de protecție, dar și la un dosar penal deschis pe numele lui Mazilu. Declarațiile martorilor au confirmat pentru procurori scenariul scandalului, dosarul fiind trimis în fața Tribunalului Militar. Mazilu nu a recunoscut fapta de care era acuzat. A admis că avusese loc o ceartă, dar fără să fi existat un contact fizic. A explicat rănile suferite de femeie prin faptul că aceasta alunecase pe gresie când voise să facă un duș. Ar fi vrut să o ajute să se ridice, dar femeia începuse să dea din mâini și din picioare și să țipe. A adăugat că fosta sa soție obișnuiește să țipe în mod constant, având o fire „mai irascibilă, mai energică”. Apărătorul său a cerut achitarea.

Felul în care plutonierul a prezentat evenimentele nu i-a putut convinge pe magistrații Tribunalului Militar. Femeia nu prezenta doar o lovitură sau două, cum s-ar fi întâmplat în cazul unei căderi în baie. „Persoana vătămată a prezentat leziuni pe tot corpul (cap, mână stângă, braț stâng, coapsa dreaptă, genunchiul drept), toate aceste leziuni neputând fi, în mod rezonabil, doar rezultatul unei căderi în baie sau alunecări în timp ce inculpatul ar fi încercat să o ridice. În plus, medicii legiști au constatat că leziunile nu au fost produse prin lovire de corpuri dure, ci doar prin lovire repetată cu corpuri dure (mijloace specifice omului)”, au apreciat judecătorii. Aceștia l-au condamnat pe Mazilu la un an de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. În acest interval el va trebuie să urmeze și un program de management al furiei, pentru a învăța să-și controleze ieșirile. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată în fața Curții Militare de Apel. 

Comentarii