IPS Pimen, transferat la Bucureşti de SMURD Iaşi pentru a fi tratat de noul coronavirus

miercuri, 22 aprilie 2020, 01:50
4 MIN
 IPS Pimen, transferat la Bucureşti de SMURD Iaşi pentru a fi tratat de noul coronavirus

Înaltpreasfinţitul Pimen, în vârstă de 90 de ani, episcop al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost transferat cu elicopterul în cursul serii de luni, 20 aprilie, către Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti, pentru a fi tratat de noul coronavirus. Acesta fusese confirmat cu boala în aceeaşi zi şi se afla la Spitalul Judeţean din Suceava, sub tratament cu oxigen, fără a fi intubat, dar considerat a fi într-o stare de risc ridicat. Alături de acesta a fost transferat la Bucureşti şi un bărbat de 47 de ani, intubat şi ventilat mecanic, aflat în stare foarte gravă. 

Zborul a fost efectuat de către o echipă a SMURD Iaşi, pacienţii au fost îngrijiţi de doi medici şi două asistente de la Iaşi şi a fost folosit elicopterul mare, albastru, al Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi. „Am primit un apel pentru transferul a doi pacienţi de la Spitalul Judeţean Suceava către Institutul Matei Balş, ambii critici, aflaţi la terapie intensivă, care necesitau transfer fiind confirmaţi cu COVID-19. Unul dintre aceştia are 47 de ani, cu ventilaţie mecanică după intubaţie oro-traheală, iar celălalt, de 90 de ani, aflat pe oxigenoterapie, care era conştient şi stabil pe parcursul transportului“, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator al UPU-SMURD Iaşi. Aceasta a explicat că tot personalul care a asistat pacienţii pe durata zborului a folosit echipamente de protecţie de cel mai înalt nivel, inclusiv piloţii, şi că au revenit cu toţii la bază la Iaşi, după finalizarea transferului.

A mai fost un zbor spre Bucureşti şi săptămâna trecută

În mediul online a apărut o controversă după decizia luată de medici de a-l transfera pe IPS Pimen la Bucureşti, mai multe voci importante din societatea civilă şi din presă întrebând de ce nu a fost transferat acesta la Iaşi şi de ce nu a fost luată aceeaşi decizie şi în cazul altor pacienţi în stare gravă de la Suceava. Prof.dr. Diana Cimpoeşu a explicat că au fost mai mult solicitări de sprijin venite către Iaşi din partea Spitalului Judeţean din Suceava, şi că au fost mai multe transporturi pe cale rutieră către Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, dar şi un alt transport aerian către Bucureşti în cursul săptămânii trecute. „A fost o misiune deosebită, una de noapte, în contextul în care există numeroşi pacienţi în stare foarte gravă la Spitalul Judeţean de la Suceava şi trebuia să îi ajutăm, cum o facem de altfel în fiecare zi. Spitalul a avut nevoie şi a solicitat acest sprijin, aceşti pacienţi erau critici, iar numărul celor internaţi la terapie intensivă la Suceava este foarte mare. Am făcut un transfer similar pentru o pacientă de acolo şi săptămâna trecută la Bucureşti, iar către Iaşi au fost mai multe pe cale rutieră, pentru că în elicopterul mic nu pot fi luate aceleaşi măsuri de protecţie pentru personalul medical. Elicopterul mare a fost plecat o perioadă în vestul ţării, pentru o misiune“, a mai precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

25 de preoţi – contacţi direcţi ai episcopului

„Ziarul de Iaşi“ a încercat să afle de unde s-a infectat IPS Pimen, în condiţiile în care, în slujbele online susţinute de episcop în ultima perioadă a postului Paştelui, acesta era un militant pentru distanţarea socială, şi a explicat că îşi dorea ca în biserici să slujească doar preoţii la slujba de Înviere. Din informaţiile obţinute din surse oficiale şi neoficiale, IPS Pimen a stat aproape 40 de zile la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, unde se află şi moaştele sfântului, nu a ieşit din incinta mănăstirii şi nici nu a participat la sfinţirea pâinilor de Paşti care se livrau oamenilor, deci nu a contribuit direct la răspândirea contaminării.

Contactată telefonic, Manuela Trifan, directorul DSP Suceava, a confirmat că a fost începută o amplă anchetă epidemiologică în acest caz şi a explicat că, deşi nu se cunoaşte exact sursa contaminării înaltului prelat, au existat până acum cazuri de contaminare în cadrul mănăstirii. „Ancheta este abia la început, până nu avem rezultate, nu ne putem pronunţa, dar anterior acestui eveniment neplăcut au mai existat în cadrul mănăstirii persoane care au fost depistate pozitiv, atât în 23 martie, cât şi pe 6 aprilie, iar un caz a fost foarte recent. Astăzi (n.r. – ieri, 21 aprilie) s-au recoltat 22 de teste de la mănăstire şi am recoltat şi 15 teste de la personalul căminului de bătrâni din administrarea mănăstirii“, a declarat Mihaela Trifan pentru „Ziarul de Iaşi“. Prima etapă a anchetei epidemiologice a identificat 25 de preoţi care ar fi avut contact direct cu IPS Pimen în această perioadă, care au fost convocaţi astăzi, 22 aprilie, la DSP, de la ora 13.00, pentru a fi testaţi. (Mădălina OLARIU, Cătălin HOPULELE)

Comentarii