La fiecare persoană diagnosticată cu diabet mai există un bolnav nediagnosticat. Care sunt semnele de alarmă?

marți, 15 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 La fiecare persoană diagnosticată cu diabet mai există un bolnav nediagnosticat. Care sunt semnele de alarmă?

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet ASCOTID atrag atenţia asupra faptului că numărul persoanelor diagnosticate cu diabet este în creştere şi că există pericolul ca o persoană să fie diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2 în faze târzii, când au apărut deja complicaţiile. Pe 14 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Diabetului, la Iaşi fiind marcată prin iluminarea în albastru a Palatului Culturii pe 13 şi 14 noiembrie, în intervalul 18.00 – 21.00. 

În prezent, în România, sunt 1.207.053 de persoane sub monitorizare în programul de diabet. În Iaşi, conform datelor oferite de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, sunt 34.586 de persoane care primesc tratament pentru diabet. Mai exact, în evidenţele CJAS figurau în trimestrul III al anului 2022 un număr de 22.653 de pacienţi care primesc tratament medicamentos pentru diabet, 6.706 de persoane care primesc medicamente şi insulină şi încă 5.227 de persoane care iau insulină.

„Pacienţii care suferă de diabet zaharat ar trebui să ştie că pot beneficia în cadrul unui program de prevenţie de un bilet de trimitere de la medicul de familie şi pot face investigaţii paraclinice indiferent dacă s-a epuizat plafonul alocat laboratoarelor”, a precizat Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS Iaşi.

Multe persoane ajung la medic când apar deja complicaţiile

Specialiştii estimează că până în anul 2030 un adult din nouă va suferi de diabet, iar numărul lor va ajunge la nivel mondial la 643 de milioane. „Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet este cel puţin dublu faţă de cei care sunt diagnosticaţi. Potrivit statisticilor la nivel mondial, 1 din 2 adulţi cu diabet nu sunt diagnosticaţi. Este important să educăm populaţia să îşi facă analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din păcate, multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat şi există multe complicaţii”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi consultant COPAC pe proiecte de educaţie în sănătate.

Primele semne şi simptome de alarmă sunt cele legate de tulburări de vedere, sete, urinare în exces, scădere în greutate, senzaţie de foame, amorţeli la nivelul membrelor, precum şi infecţii frecvente. De aceea, este recomandat ca persoanele cu factori de risc să îşi facă periodic analize. Printre factorii de risc se numără: rude de gradul I cu diabet zaharat, obezitate, sedentarism, vârsta peste 45 de ani, hipertensiune arterială, modificări ale profilului lipidic diabet gestaţional. 

 

 

Comentarii