De Sănătate

Punem punctul pe știi

La Iaşi se va putea depista apneea în somn la copii

joi, 16 mai 2019, 09:30
2 MIN
 La Iaşi se va putea depista apneea în somn la copii

La Iaşi se va putea depista apneea în somn la copii, primul aparat de acest tip fiind donat ieri Clinicii de Ortodonţie şi Ortopedie Dento Facială Iaşi de către  Lions Club Iaşi D.  Acţiunea a avut loc ieri,  pe 15 mai, de Ziua Mondială a Sănătăţii Ortodontice (WOHD),  la Clinica de Stomatologie Pediatrică din Iaşi. 

„Este singurul aparat din Iaşi destinat depistării apneei în somn la copii. A fost achiziţionat de către Lions Club Iaşi D şi donat Clinicii de Ortodonţie şi Ortopedie Dento Facială Iaşi deoarece medicii ortodonţi sunt cei care depistează cel mai frecvent această afecţiune la copii. Deşi mai puţin cunoscută în rândul populaţiei, s-a constat că această afecţiune este destul des întâlnită la copii şi trebuie diagnosticată şi tratată de la vârste fragede. Altfel, poate avea consecinţe grave pe parcursul creşterii copilului.

La specialistul ortodont ajung copii mici, cu respiraţie orală dificilă de multe ori cauzele fiind complexe: nu doar polipii nazali sunt vinovaţi, ci şi poziţia incorectă a  mandibulei. Tratamentul este făcut şi de ortodont: se recomandă purtarea unor aparate ortodontice care ajută la dezvoltarea corectă mandibulei astfel încât respiraţia să se efectueze corect. Bineînţeles, colaborăm şi cu specialiştii orlişti şi pneumologi, apneea în somn la copii fiind o problemă care poate avea cauze complexe. Ne bucură faptul că am reuşit să convingem doamnele inimoase de la Lions Club Iaşi D să doneze un astfel de aparat absolut necesar pentru depistarea apneei în somn la copii. 

Este uşor de utilizat,  se ia acasă, copilul nu trebuie să stea în spital. Iar tratamentul recomandat de ortodont va ajuta practic la avansarea mandibulei şi revenirea la o respiraţie corectă”, a declarat prof. dr. Irina Zetu, şefa Clinicii de Ortodonţie şi Ortopedie Dento Facială Iaşi. De adăugat că tot ieri, la Clinica de Stomatologie Pediatrică din Iaşi  s-a desfăşurat şi Ziua porţilor Deschise. Grupuri de copii au participat la activităţi de educaţie pentru sănătatea ortodentară, acţiuni incluse în programul dedicat  Zilei Mondială a Sănătăţii Ortodontice (WOHD).  

Comentarii