La munte şi la mare

marți, 20 august 2019, 16:20
3 MIN

* Evident că, de vreme ce au mai rămas puţine zile din vara lui 2019, tragem tare, să aflăm cum profită compatrioţii noştri de finalul concediului şi cum se descurcă ei. Azi, din nou, ştiri de timp liber, de la munte şi de la mare!

* Într-o staţiune de pe litoralul nostru s-a deschis localul "Pofta vine mâncând", care a atras mii de turişti cu anunţul "Cel mai bun bucătar din lume, cunoscut şi apreciat de întreaga omenire!". Clienţii care au ieşit de acolo păreau cam nedumeriţi, chiar dezgustaţi; unii ne-au povestit: "O cantină de duzină! Mi-au adus o ciorbă lungă de legume, cârnaţi prăjiţi cu cartofi fierţi şi salată de varză crudă, toate fără gust. Dar am mâncat, la ce foame aveam în mine!". Chestionat de noi, patronul localului a explicat că anunţul nu minte: "Am scris că avem cel mai bun bucătar; iar clienţii au mâncat tot, de foame; n-aţi auzit proverbul care spune că foamea e cel mai bun bucătar?".

* Clienţii altui restaurant de pe plajă, cu specific tradiţional românesc, se întreabă de ce gustoasele răcituri cu usturoi se servesc doar în zilele în care sunt multe meduze în apa mării. Cu toţii sunt convinşi că este vorba despre o simplă coincidenţă.

* Există multe complexuri all-inclusive, în care clienţii pot mânca şi bea exact cât vor şi cât pot – motiv pentru care, normal, unii fac excese, în vreme ce alţii fac risipă, îşi clădesc teancuri de fripturi în farfurii, să ducă şi acasă, la rude, sau dau pe gât râuri de bere, vin şi altele. Din fericire, managerii unor asemenea oaze de relaxare şi lux au luat măsuri: ospătari vigilenţi, costumaţi în simpli clienţi, pândesc turiştii care vin să-şi umple farfuria încă o dată şi se prefac că strănută peste fripturi; în plus, barmanii au în buzunare muşte moarte, pe care le bagă în sticlele de băuturi când cineva vine să ceară mai mult de un pahar pe oră.

* Inspectorii ajunşi în control la cabana montană "Bursucul Rotofei" au descoperit că una dintre principalele atracţii, ecoul din apropiere, nu e altceva decât un fals ordinar comis de cabanier – care a plătit doi localnici dintr-un sat învecinat să stea ascunşi pe dealul din faţă şi să răspundă ca ecoul turiştilor amatori de hăulit. Înşelăciunea a ieşit la iveală după ce respectivii s-au îmbătat şi s-au luat la ceartă, motiv pentru care toţi cei prezenţi, inclusiv copiii, au auzit cum ecoul vorbeşte singur şi spune porcării.

* Minivacanţa de Sfânta Maria a aglomerat şi mai mult staţiunile: pe multe plaje au apărut cearşafurile, prosoapele şi rogojinile suprapuse, chiar câte patru, iar ultimii turişti ajunşi la Vama Veche şi-au clădit corturile peste cele instalate deja pe nisip, încât s-au obţinut nişte adevărate blocuri cu etaje; cel puţin unul dintre locatari a băgat bormaşina la miezul nopţii, iar alţii i-au bătut în ţeavă.

Comentarii