Lebedele de pe un lac din Arad, furate. Oamenii se tem că ar fi fost mâncate

marți, 15 septembrie 2020, 11:39
2 MIN
 Lebedele de pe un lac din Arad, furate. Oamenii se tem că ar fi fost mâncate

Familia de lebede stabilită pe Lacul Homoc (Cărămidărie) nu a avut parte de o vară liniştită. După ce masculul a dispărut în urmă cu câteva luni, iar femela a fost rănită, de câteva zile au fost capturaţi şi doi dintre cei şase pui. Arădeanul Gheorghe Ursăchianu, cel care locuieşte în cartierul Alfa şi le monitorizează încă de la instalarea lor pe luciul apei, spune că lebedele au fost mereu ţina copiilor din zona străzii Mărului. Săptămâna trecută, unui dintre pui ar fi fost capturat de copii, iar câteva zilei mai târziu, vineri, un alt pui ar fi fost prins de către un pescar.

Arădeanul a sesizat dispariţia puilor la Administraţia Parcului Natual Lunca Mureşului (PNLM). Directorul PNLM, Fulviu Moga, spune că o echipă a făcut cerectări pe luciul apei şi a constatat că mai există doar patru pui din şase.

“Vom sesiza mai departe Garda de Mediu şi vom încerca să găsim împreună o soluţie de protejare a acestor păsări”, ne-a declarat Fulviu Moga.

Specialiştii spun că e nevoie de protecţie, eventual chiar relocarea familiei de lebede pe alt lac, în condiţiile în care cel mai probabil nu vor migra la iarnă.

În ultimele luni, au mai existat sesizări cu privire la atacarea lebedelor şi s-a cerut sprijin de la autorităţi. Chiar conducerea PNLM a cerut ca Poliţia şi Primăria Arad să ia măsuri pentru a proteja păsările. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean au spus că nu pot patrula în permanenţă în zona Lacului Homoc, pentru că acesta nu se află în arie protejată. Dacă lebedele ar fi mutate pe Lacul Măltăreţ, care e în zona protejată a Pădurii Ceala, s-ar putea lua măsuri concrete. Păsările ar trebui însă şi cotraliate, pentru a putea fi monitorizate.

Lebedele vin de câţiva ani în zonă, căutând un refugiu liniştit. Anul trecut erau instalate pe Lacul Măltăreţ, unde se pare că au fost mai protejate.

Sursa: aradon.ro

Comentarii