LIVE-TEXT: A murit regina Elisabeta a ll-a a Marii Britanii. Monarhul cu cea mai îndelungată domnie

joi, 08 septembrie 2022, 19:38
14 MIN
 LIVE-TEXT: A murit regina Elisabeta a ll-a a Marii Britanii. Monarhul cu cea mai îndelungată domnie

Regina Elisabeta a ll – a a murit joi după -amiază, la reşedinţa sa de la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, a anunţat Palatul Buckingham. 

ORA 9:17

​Regina Elisabeta a II-a a murit, iar Charles i-a succedat automat la tron, începându-și domnia sub titulatura de Charles al III-lea. El va fi proclamat oficial rege sâmbătă, cu o zi întârziere decât era așteptat și cum era protocolul, pe motiv că nu a fost timp suficient pentru organizarea în timpul zilei de vineri.

Charles este prezentat deja ca rege pe site-ul Casei Regale, care a fost actualizat după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Regele Charles al III-lea și Camilla, regina consoartă, au petrecut noaptea la Balmoral și se vor întoarce vineri la Londra. Noul suveran va avea o întrevedere cu premierul Liz Truss și este așteptat să se adreseze în a doua parte a zilei națiunii. Mii de britanici s-au strâns noaptea trecută în fața Palatului Buckingham și a altor reședinte regale pentru a-i aduce un omagiu Elisabetei a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii.

Ce se va întâmpla astăzi :

Regele Charles și Camilla au stat joi seară la Balmoral, dar se întorc vineri la Londra, unde noul rege va avea o audiență cu noul premier, Liz Truss.
Planurile de înmormântare vor fi confirmate, ultimul cuvânt în privința detaliilor avându-l Charles. Regele se va întâlni, cel mai probabil,cu Earl Marshal (ducele de Norfolk) care se ocupă de înmormântarea Reginei, pentru a aproba programul pentru zilele următoare.
Guvernul va confirma durata de doliu național, care va fi probabil de aproximativ 12 zile, de acum până a doua zi după înmormântarea Reginei.
Oamenii au început deja să se adune în mulțimi mari și să lase flori în afara Palatului Buckingham și a altor clădiri regale. De asemenea, miniștrii vor anunța că ziua înmormântării va fi sărbătoare legală, deci liberă.

Clopotele vor bate la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul și la Castelul Windsor. Bisericile sunt îndemnate să bată clopotele în toată Anglia la prânz.
Regele Charles al III-lea se va adresa națiunii, într-un meșaj pe care urmează să îl înregistreze, la începutul serii. El va aduce un omagiu Reginei și se va angaja sășși facă datoria ca nou suveran.


Prim-ministrul și miniștrii înalți sunt așteptați să participe la o slujbă publică de comemorare la catedrala St Paul din centrul Londrei.

Vineri, 9 septembrie:

Înmormântarea Reginei va avea loc peste 10 zile, la Westminster.

Elizabeta a II-a a domnit timp de peste 70 de ani, decenii de-a lungul cărora Regatul Unit și lumea au trecut prin urmările celui de-al Doilea Război Mondial, prin Războiul Rece, dar și prin căderea Uniunii Sovietice.(VEZI AICI)

LIVE TEXT joi 8 septembrie

”Regina a murit paşnic la Balmoral, în această după-amiază”, este anunţul. ”Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, mai arată anunţul. Cei mai importanţi membri ai casei regale britanice au început să se adune în Scoţia încă din cursul după-amiezei, după ce medicii au anunţat că sunt îngrijoraţi de starea sa de sănătate. Suverana – care împlinise 96 de ani în luna aprilie – a urcat pe tron în 6 februarie 1952, fiind monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic. Elisabeta a II-a a fost cea mai longevivă regină a Marii Britanii şi cel mai în vârstă monarh din lume. A urcat pe tron în 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. A preluat un regat care încă nu-şi revenise complet după Al Doilea Război Mondial, colaborând cu premierul britanic de atunci Winston Churchill. În timpul domniei sale, Marea Britanie a avut 15 prim-miniştri, în timp ce Statele Unite au schimbat 14 preşedinţi. Regina Elisabeta are patru copii, opt nepoţi şi 12 strănepoţi. Prinţul Charles de Wales, a cărui soţie este ducesa de Cornwall, este moştenitorul tronului Regatului Unit.

Prinţul Harry a ajuns la Balmoral la câteva ore după decesul reginei. Soţia sa nu a ajuns

Harry, duce de Sussex, a ajuns la castelul Balmoral, unde deja au fost depuse flori, la câteva ore după ce au sosit fratele său William şi prinţii Andrew şi Edward.

Prinţul Harry se va alătura celorlalţi membri ai familiei regale sosiţi la Balmoral, unde regina Elizabeth a II-a a murit în urmă cu câteva ore. Soţia sa Meghan nu a mers cu el în Scoţia.

Date-cheie în viaţa reginei Elizabeth II a Marii Britanii

Regina Elizabeth II, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Presa internaţională a trecut în revistă, joi, cei 70 de ani de domnie ai suveranei, în contextul în care Palatul Buckingham a anunţat că se află sub supravegherea medicilor.

  • Elizabeth s-a născut pe strada Bruton 17, la Londra, pe 21 aprilie 1926, şi a fost botezată pe 29 mai în acel an în capela privată de la Palatul Buckingham.
  • Ea a devenit moştenitoare când unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat pe 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.
  • S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.
  • A urcat pe tron ​​la moartea tatălui ei, la 6 februarie 1952. Ea se afla în Kenya, într-un turneu regal. Afost încoronată la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, prima încoronare televizată vreodată.
  • Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic.
  • A fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei ei, au existat 14 preşedinţi americani, pe care i-a cunoscut, cu excepţia lui Lyndon Johnson.
  • La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica ei, Regina Victoria, i-a petrecut pe tron ​​pentru a deveni cel mai longeviv monarh al ţării într-o linie de succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.
  • Elizabeth rămâne regina a 15 tărâmuri, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadinele şi Tuvalu.
  • Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină – cea de-a 70-a aniversare de la urcarea pe tron – la 6 februarie 2022.

SURSA FOTO: The Sun

Regele Charles: "Deplângem moartea celui mai preţuit suveran şi a mult iubitei mame”

Moartea dragei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele", a transmis, într-un comunicat oficial, noul suveran al Marii Britanii.

"Deplângem moartea celui mai preţuit suveran şi a mult iubitei mame. Ştiu că pierderea ei va fi profund simţită în toată ţara, în teritoriile britanice şi Commonwealth, dar şi de către numneroşi oameni din întreaga lume. În această perioadă de doliu şi schimbări, familia mea şi eu ne vom găsi alinarea şi susţinerea conform cunoştinţele noastre despre respectul şi afecţiunea profundă de care Regina a fost atât de ataşată". 

Fiul reginei Elizabeth II, Charles, a rămas alături de regina consoartă Camilla, la Balmoral. Prinţul Charles devine rege după moartea mamei sale. 

Preşedintele SUA, Joe Biden: Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră

Casa Albă a transmis, joi, o declaraţie a preşedintelui Joe Biden şi a primei doamne Jill Biden cu ocazia decesului Reginei Elisabeta a II-a, în care preşedintele SUA arată că Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh, ea a definit o eră. Regina Elisabeta a II-a a fost o femeie de stat de o demnitate şi o constanţă de neegalat, care a aprofundat alianţa fundamentală dintre Regatul Unit şi Statele Unite, ea a contribuit la a face ca relaţia noastră să fie specială, a mai spus preşedintele Biden.

”Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră. Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea. O admiraţie statornică pentru Regina Elisabeta a II-a a unit oamenii din întregul Commonwealth. Cele şapte decenii ale domniei sale istorice au fost martorele unei epoci de progres uman fără precedent şi ale unui progres al demnităţii umane”, se arată în mesajul preşedintelui Statelor Unite ale Americii. 

 Joe Biden arată că Regina ”a fost primul monarh britanic cu care oamenii din întreaga lume au putut simţi o legătură personală şi imediată – fie că au auzit-o la radio când era o tânără prinţesă vorbindu-le copiilor din Regatul Unit, fie că s-au adunat în jurul televizoarelor pentru încoronarea ei, fie că au urmărit pe telefon ultimul ei discurs de Crăciun sau Jubileul de platină, iar ea, la rândul ei, şi-a dedicat întreaga viaţă în slujba lor”. 

Margareta a României: Am aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a

Majestatea Sa Margareta a României a aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, anunţă Biroul de presă al Custodelui Coroanei.

”Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, a transmis Biroul de Presă al Majestăţii Sale Custodele Coroanei.

Regina Elisabeta a ll-a a încetat din viaţă joi, la vârsta de 96 de ani.

Klaus Iohannis: Domnia Majestăţii Sale a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi seară, un mesaj de condoleanţe, după decesul Reginei Elisabeta. ”Domnia Majestăţii Sale a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”, a transmis preşedintele.

”Sincere condoleanţe la trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestăţii Sale, care s-a întins pe parcursul a 7 decenii, a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”, a transmis, Iohannis, joi seară, într-un mesaj pe Twitter.

Şeful statului a afirmat că ”românii sunt alături de poporul britanic şi de Familia Regală”.

Premierul Nicolae Ciucă: România se alătură poporului britanic şi familiei regale britanice, în doliu, pentru pierderea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, joi seară, că România se alătură poporului britanic şi familiei regale britanice, în doliu, pentru pierderea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a.

”România se alătură poporului britanic şi familiei regale britanice, în doliu, pentru pierderea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a”, este mesajul postat de premierul Nicolae Ciucă pe Twitter. 

Regina Elisabeta a ll- a a murit joi după -amiază, la reşedinţa sa de la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, a anunţat Palatul Buckingham.

“Regele” Pele după moartea reginei Elizabeth a II-a: “Faptele sale au marcat generaţii”

“Regele” Pele a împărtăşit, joi seară, amintiri legate de Elizabeth a II-a şi şi-a exprimat tristeţea după trecerea în nefiinţă a reginei, printr-un mesaj postat în social media.

“Am admirat-o pe Regina Elizabeth II din clipa în care am cunoscut-o personal, în 1968, când a venit în Brazilia pentru a vedea dragostea noastră pentru fotbal şi a trăi magia unui Maracana plin. Câţiva ani mai târziu, cu generozitate mi-a decernat Ordinul Imperiului Britanic, cea mai înaltă onoare a ţării. Faptele sale au marcat generaţii. Această moştenire va fi veşnică. În această zi tristă, împărtăşesc cu voi toţi această amintire şi transmit un mesaj de iubire şi rugăciunile mele către familia regală britanică şi către toţi prietenii din Marea Britanie”, a scris Pele.

Un mesaj emoţionant a venit şi de la Gary Lineker: ““O zi teribil de tristă. Majestatea Sa Regina a murit. O femeie cu adevărat remarcabilă, care şi-a slujit ţara cu demnitate, loialitate şi graţie. Odihneşte-te în pace, Majestate”.

Olaf Scholz: Plângem moartea Reginei Elisabeta a II-a. A fost un model şi o sursă de inspiraţie

Cancelarul german Olaf Scholz a transmis, joi seară, un mesaj după decesul Reginei elisabeta a II-a. ”A fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania”, a transmis cancelarul.

”Plângem moartea Reginei Elisabeta a II-a. A fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania”, a scris, joi seară, pe Twitter, cancelarul general.

Olaf Scholzafirmă, de asemenea, că angajamentul reginei ”pentru reconcilierea germano-britanică după ororile celui de-al Doilea Război Mondial va rămâne de neuitat”.  ”Ne va lipsi, nu în ultimul rând, umorul ei minunat”, a adăugat Olaf Scholz.

Barack Obama şi George W. Bush, onoraţi să o cunoască pe regina Elizabeth II

Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, a declarat: „Michelle şi cu mine am fost destul de norocoşi să o cunoaştem pe Majestatea Sa şi ea a însemnat foarte mult pentru noi". Şi George W Bush a evocat personalitatea Reginei Elisabeta a II-a.

„Pe vremea când tocmai începeam mandatul de preşedinte al SUA alături de prima doamnă, ea ne-a primit pe scena mondială cu braţele deschise şi cu o generozitate extraordinară. De multe ori, am fost uimiţi de căldura ei, de felul în care îi făcea pe oameni să se simtă în largul lor şi de modul în care şi-a arătat umorul şi farmecul în momente importante". 

„La fel ca mulţi, eu şi Michelle suntem recunoscători că am fost martorii conducerii dedicate a Majestăţii Sale şi ne înclinăm în faţa moştenirii ei în serviciul public neobosit şi demn. Gândurile noastre sunt alături defamilia ei şi de poporul Regatului Unit în acest moment dificil", au mai transmis soţii Obama. 

Şi George W Bush, fost preşedinte al SUA, a spus că el şi soţia sa Laura „au fost onoraţi să o cunoască pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a”.

El a spus într-o declaraţie: „Era o femeie de mare intelect, farmec şi spirit".

„Timpul petrecut la Palatul Buckingham şi servirea unui ceai cu Majestatea Sa – şi cu câinele ei Corgi – sunt printre cele mai frumoase amintiri ale preşedinţiei noastre.

„Regina Elisabeta a condus cu pricepere Anglia prin momente negre, cu încrederea în poporul ei şi viziunea ei pentru un mâine mai luminos. Lumea noastră a beneficiat de hotărârea ei constantă şi îi suntem recunoscători pentru deceniile de serviciu ca suveran. Americanii în special apreciază prietenia ei puternică şi statornică. Laura şi cu mine ne alăturăm concetăţenilor noştri pentru a transmite sincere condoleanţe familiei regale şi poporului britanic". 

Volodimir Zelenski după decesul reginei Marii Britanii: Pierdere ireparabilă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de condoleanţe britanicilor după trecerea în nefiinţă a reginei Elizabeth a II-a.

El a notat, într-un mesaj pe Twitter, că moartea reginei reprezintă o “pierdere ireparabilă”.

“Am aflat cu profundă tristeţe de moartea Majestăţii Sale Regina Elizabeth II. În numele poporului ucrainean, traansmitem sincere condoleanţe familiei regale, Marii Britanii şi Commonwealth-ului după această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către voi”, a scris Zelenski.

Donald Trump, la decesul reginei: Ce mare doamnă şi frumoasă a fost. Nu era nimeni ca ea!

Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, a declarat, joi, că regina Elizabeth a II-a a fost o "mare doamnă", aşa cum nu a mai fost alta. El a spus şi că aceasta avea un minunat simţ al umorului.

"Melania şi cu mine ne vom preţui mereu timpul alături de regina şi nu vom uita niciodată prietenia generoasă a Majestăţii Sale, marea înţelepciune şi minunatul simţ al umorului. Ce mare doamnă şi frumoasă a fost. Nu era nimeni ca ea! Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre marele popor al Regatului Unit, care îi onorează viaţa şi serviciul excepţional pentru oameni. Fie ca Dumnezeu să o binecuvânteze pe regina, să domnească pentru totdeauna în inimile noastre şi să-i aibă în grijă pe ea şi pe prinţul Phillip", a afirmat Trump. Regina Elizabeth a II-a a murit, joi, la 96 de ani, după 70 de ani de domnie.

Marcel Ciolacu: Trimit sincere condoleanţe familiei regale, poporului britanic şi al Regatului Commonwealth

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, joi seară, condoleanţe după decesul Reginei Elisabeta a II-a.

”Cu profundă tristeţe, trimit sincere condoleanţe familiei regale, poporului britanic şi al Regatului Commonwealth. Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a, a construit punţi între naţiuni şi indivizi care vor dăinui pentru generaţiile următoare”, a transmis, joi seară, liderul PSD, Marcel Ciolacu, într-un mesaj pe Twitter.

Regina Elisabeta a ll-a a murit joi după-amiază, la reşedinţa sa de la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, a anunţat Palatul Buckingham. 

 

Comentarii