Luna lui Saturn, pe muzica de Stravinsky

joi, 07 decembrie 2023, 02:50
1 MIN
 Luna lui Saturn, pe muzica de Stravinsky

Să vă fie intrarea în lumea jucăriilor deplină şi sărbătoare pe măsura bucuriei din sufletul copiilor avântat de promisiunea lui Moş Crăciun.

El a fost descris ca un zeu al timpului, al generaţiilor, al abundenţei, al bogăţiei, al agriculturii, al reînnoirii periodice şi al eliberării. Domnia mitologică a lui Saturn a fost descrisă ca o Epocă de Aur a abundenţei şi a păcii. Moştenirea sa a ajuns până în zilele noastre şi ne bucurăm de ea o dată ce ne bucurăm de ultimele zile ale anului. E doar despre bucurie, despre speranţa încălzită de focul domol din sobă şi de promisiunea reînnoirii din glasurile copiilor din jurul nostru, mai entuziaste ca de obicei de aşteptarea pe care ştim că abia o suportă darurilor venite prin bunăvoinţa fără limite a unor moşi misterioşi, dar foarte generoşi.

E ceva în aerul rece al Undrei care face ca toate ferestrele sufletului să se deschidă spre copilăria care sălăşluieşte în amintiri de o frumuseţe neîntrecută în cele mai alinătoare cămări ale minţii şi sufletului nostru. E acea perioada din an în care, indiferent de vârstă, jucăriile din jurul nostru prind viaţă şi intră într-un joc intoxicant cu toţi oamenii cărora le anulează vârsta şi îi aruncă în veselie şi făr-de-grijă. Patrupede de pluş de tot felul se gudură şi se prind în „prinsa” sau „v-aţi ascunselea”, păpuşile îşi etalează ţinutele care mai de care mai pline de imaginaţie şi se prind în aventuri inocente, dar pline de pasiune. E o efervescenţă în care se prind cu abandon şi personajele din desenele animate şi stârnesc împreună tot praful de stele care stătea ascuns printre noi.

Este aşa o veselie şi o bucurie a renaşterii efervescente încât până şi zeii se trezesc şi se apleacă peste coloanele imaculate şi privesc cu zâmbete largi explozia copilăriei din toate colţurile firii. Este o atmosferă demnă de un palat în sărbătoare. Trompetele fragile ale reginei nopţii anunţă eveniment după eveniment cu entuziasm şi elocvenţă. Până şi statuile de piatră sunt însufleţite şi îşi trosnesc oasele prinzându-se în hora jucăriilor. Caleştile de turtă dulce ascund în cufere strălucitoare toate bunătăţile menite unei aşa sărbători împărăteşti. Unele păpuşi se mai supără şi trăiesc mici drame colorate, dar în final, toată lumea participă cu toată căldura sufletelor lor la o sărbătoare cum nu e alta. Chiar si şoricelul de pluş cu ochi de nasturi care nu se poate abţine să nu se ascundă într-o şosetă.

Să vă fie intrarea în lumea jucăriilor deplină şi sărbătoare pe măsura bucuriei din sufletul copiilor avântat de promisiunea lui Moş Crăciun.

Stravinsky, Petrușka

 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

Comentarii