Luptă strânsă pentru play-off

vineri, 11 octombrie 2019, 01:43
3 MIN
 Luptă strânsă pentru play-off

De la locul V al clasamentului Ligii I de fotbal, nu mai puţin de şapte echipe sunt înşirate pe distanţa a doar patru puncte! Poli stă în prima grupă valorică de aproape trei luni , după runda a treia

Politehnica Iaşi prinde încă o perioadă de întrerupere a sezonului competiţional pe o poziţie de play-off. Ţinând cont de faptul că Liga I de fotbal se va relua, ca urmare a acţiunilor echipelor naţionale, săptămâna viitoare, Poli este sigură că va sta în prima grupă valorică aproape trei luni consecutive. Iaşi a urcat în zona fruntaşă la finele rundei a III-a, încheiată pe 29 iulie, iar etapa a XIII-a, ultima a turului, se va încheia pe 21 octombrie, când are loc disputa dintre Politehnica şi FC Botoşani. Cele zece etape petrecute până acum în play-off pot fi extinse sigur cu încă una dacă trupa pregătită de Mihai Teja obţine minimum un punct în derbiul actual al Moldovei. Performanţă notabilă dacă luăm în calcul faptul că în acest sezon, marcat de foarte multe schimbări, o accentuată instabilitate şi autoexilul la Botoşani, generat de repararea gazonului din Copou, nu s-a spus deloc că obiectivul ar fi play-off-ul. Spre deosebire de anul trecut! Atunci când, deşi s-au cheltuit o mulţime de bani, toate ţintele lui Flavius Stoican (calificarea în cupele europene, accederea în play-off, câştigarea play-out-ului, locul X) au fost ratate pe bandă rulantă. Mai mult, Poli nu a stat nicio rundă în prima grupă valorică în sezonul 2018-2019, pe care l-a încheiat pe locul XI.

Poziţia actuală a Politehnicii nu trebuie să inducă prea multă linişte în Copou. Ultimele şase meciuri în care echipa nu a câştigat şi a obţinut doar patru puncte au lăsat urmări în clasament. Iaşi este pe V, cu 18 puncte, însă până la locul XI, ocupat de Dinamo Bucureşti, e o distanţă de doar patru puncte! Echilibrul uriaş existent în elita fotbalului românesc este sugerat şi mai bine de faptul că între poziţia a VI-a şi a X-a diferenţa e doar de un punct!

Chiar dacă Politehnica nu va obţine calificarea în play-off, în Copou trebuie multă grijă în continuare. În condiţiile peisajului actual al Ligii I, o serie proastă, chiar şi scurtă, te poate arunca imediat din play-off în calculele retrogradării. Tocmai din această cauză, întreruperea actuală de campionat trebuie gestionată cu maximă atenţie, pentru a fi remediate problemele existente. În primul rând, trebuie rezolvată capacitatea de a conserva un avantaj, pentru că în cinci din ultimele şase partide, necâştigate, Poli a condus, în două cazuri chiar şi cu două goluri diferenţă! Apoi, dacă pe plan defensiv se stă bine (cu 11 goluri primite, Poli ocupă locurile II-III la capitolul celor mai bune apărări), pe plan ofensiv ar fi nevoie de o creştere a cifrelor. Politehnica are 15 reuşite, cele mai puţine dintre primele şase echipe şi sub alte două formaţii din play-out.

Firesc, pentru a pune în continuare probleme serioase adversarilor şi a fi o “voce” importantă a campionatului, sunt aşteptate şi alte retuşuri: integrările unor jucători, creşterea randamentului unor fotbalişti şi multe altele. Spor la treabă! (Ovidiu MINEA)

 

 

 

 

 

 

Comentarii