Mâna Sfântului care îşi părăseşte racla, adusă la Iaşi de Sărbători

joi, 03 octombrie 2019, 01:55
3 MIN

Anul acesta va fi adusă la Iaşi pentru închinare mâna dreaptă a Sfântul Ierarh Spiridon. Ce minune fac în fiecare an aceste moaşte? Mitropolia a făcut publice mai multe detalii referitoare la organizarea pelerinajului de Sfânta Parascheva

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se pregăteşte pentru pelerinajul de sărbătoarea Sfintei Parascheva, planificat pentru perioada 11-15 octombrie. Anul acesta va fi adusă la Iaşi pentru închinare şi mâna dreaptă a Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. Acesta a murit în anul 348, la 78 de ani, după ce în tinereţe a fost păstor de oi şi a rămas văduv încă din tinereţe. Reprezentanţii Mitropoliei şi Bucovinei au precizat că este recunoscut în toată lumea ortodoxă sub numele „Sfântul Călător“ sau „Sfântul care îşi părăseşte racla“. „Are acest nume datorită minunii care se petrece în fiecare an la picioarele Sfântului Spiridon, mai exact cu papucii săi din mătase, care se tocesc în mod miraculos. Moaştele Sfântului Spiridon au rămas în Cipru până în secolul al VII-lea, când au fost mutate la Constantinopol, din cauza invaziilor saracine“, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
 
Ca în fiecare an, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase pe baldachinul din curtea Ansamblului Mitropolitan de vineri, 11 octombrie, iar reprezentanţii Mitropoliei estimează că încă de atunci vor sosi şi primii pelerini, care vor participa la procesiunea din jurul bisericii de la ora 6.30, înainte de aşezarea în baldachin a moaştelor. „Pelerinajul «Calea Sfinţilor»“, procesiunea de 90 de minute în care moaştele Sfintei sunt scoase pe braţe de un sobor de peste o sută de preoţi şi măicuţe şi câteva mii de pelerini pe străzile Iaşului înainte de a fi aşezate din nou în baldachin, e programată pentru sâmbătă, ora 19. Reprezentanţii Mitropoliei fac un apel public către ieşeni să aştepte cu lumânările aprinse coloana oficială şi să se aşeze după ce trece aceasta, cât şi pelerinii care o urmează deja, pentru a nu provoca aglomeraţii pe străzile mici şi înguste cum ar fi Cuza-Vodă.
 
Luni, 14 octombrie, de la 9.30, pe scena amplasată pe Ştefan cel Mare, Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi, va susţine Sfânta Liturghie arhierească. „Anul acesta vor fi şi mai mulţi credincioşi la «Calea Sfinţilor», dacă şi vremea va permite. Aşteptăm cu multă bucurie acest moment, e un efort mare pe care-l face Mitropolia, este cel mai greu moment din punct de vedere organizatoric, dar şi cel mai frumos, fiindcă aduce multe bucurii. Prezenţa atâtor oameni şi a sufletelor aflate în rugăciune care vin la racla sfintei nu pot decât să te entuziasmeze“, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Comentarii