De Sănătate

Punem punctul pe știi

Maraton de transplanturi la Spitalul Parhon din Iași: cinci intervenții în șapte zile

vineri, 08 aprilie 2022, 10:10
2 MIN
 Maraton de transplanturi la Spitalul Parhon din Iași: cinci intervenții în șapte zile

Performanță deosebită pentru medicii de la Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iași. Au fost realizate în decurs de șapte zile cinci transplanturi de rinichi, un număr remarcabil de intervenții chirurgicale. În total, în primele trei luni și jumătate ale acestui an, au fost realizate 20 de transplanturi în condițiile în care în 2021 s-au făcut, pe toată durata anului, 32 de intervenții în total.

"Sunt cinci pacienți în șapte zile transplantați, patru de la donatori cadaverici, în urma prelevărilor de organe făcute la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Unul dintre primitori este din Galați, are 51 de ani, făcea dializă de 3 ani de zile la Galați, este cunoscut cu diabet zaharat de tip 1. Aceasta este o boală care se poate complica cu nefropatie diabetică și este principala cauză care duce la insuficiență renală", a declarat conf.dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al instituției medicale.

Pacienții sunt din toată zona Moldovei: Botoșani, Iași, Bacău și Galați. Un alt pacient este din Bacău, are 23 de ani, făcea dializă de 2 ani de zile și a fost diagnosticat cu glomerulonefrită cronică.

A fost și un transplant de la donator viu, o mamă care i-a oferit fiului unul dintre rinichii săi. Primitorii celelorlalte două organe au fost doi pacienți de 30 și 54 de ani.

"Mulțumim familiilor care au înțeles importanța actului de donare și care, prin gestul lor, au modificat major viața pacienților de pe lista de așteptare. Le mulțumim colegilor care s-au mobilizat și au reușit să facă acest maraton de intervenții chirurgicale în șapte zile, participând atât la partea de intervenție propriu-zisă de transplantare, cât și de recoltare, fiind o activitate care a implicat toate departamentele spitalului", a mai precizat conf.dr. Ionuț Nistor.

Sunt 350 de pacienți operați de la debutul activității centrului de transplant la Spitalul "Dr. C.I. Parhon" din Iași, iar în total medicii țin sub observație 715 pacienți care au trecut prin operații similare.

Comentarii