De Sănătate

Punem punctul pe știi

Maşina de depistat cancer: două au ajuns la Iaşi şi aşteaptă să fie înmatriculate

joi, 23 august 2018, 01:50
2 MIN
 Maşina de depistat cancer: două au ajuns la Iaşi şi aşteaptă să fie înmatriculate

Cele două autospeciale sunt destinate depistării cancerului de col uterin, ele urmând a colinda întreaga regiune în cadrul unui program naţional. Întregul proiect medical este finanţat de UE cu 193 de milioane de euro.

Institutul Regional de Oncologie Iaşi a primit astăzi două unităţi mobile care vor fi utilizate în programul de screening pentru cancerul de col uterin, program care beneficiază de finanţare de 47 mi­lioane de euro din fonduri europene. Achiziţia a fost făcută de Ministerul Sănătăţii (MS), prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, iar cele două autospeciale sunt complet utilate şi dotate pentru depistarea cancerului de col uterin. În total, MS a achiziţionat opt unităţi mobile, cu scopul de a facilita accesul la program al femeilor din zone defavorizate, iar acestea urmează să fie livrate către şapte centre din ţară, printre care se numără şi IRO Iaşi, unde au ajuns deja.

„Autospecialele au fost achiziţionate pentru a creşte capacitatea tehnică a reţelei naţionale de screening în vederea îndeplinirii programului naţional de testare a cancerului“, arată o comunicare a MS. După livrare, acestea vor fi înmatricultate şi se va stabili un cadru general de funcţionale, urmând ca după aceea să înceapă campaniile regionale de testare.

Celelate centre care vor beneficia de autospeciale sunt Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă“ din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu“ din Timi­şoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“ Bucureşti, Institutul Naţional Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ Bucureşti. Ministerul Sănătăţii are în vedere şi a început implementarea a şapte programe de screening în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 193 de milioane de euro. Acestea programe sunt depistarea precoce, diagnostic şi tratament precoce a turberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular şi programe destinate gravidei şi copilului. Proiectele se află în fază incipientă, urmând ca activitatea propriu-zisă să înceapă la începutul anului 2019.

 

 

Comentarii