De Sănătate

Punem punctul pe știi

Măşti, strănut în cot, aerisiri dese. Recomandările autorităţilor sanitare ieşene pentru elevi şi cadre didactice

marți, 10 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Măşti, strănut în cot, aerisiri dese. Recomandările autorităţilor sanitare ieşene pentru elevi şi cadre didactice

Începând de ieri, 9 ianuarie, copiii s-au întors în colectivitate după vacanţa de iarnă, iar Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a transmis în acest context al stării de alertă epidemiologică o serie de recomandări pentru a limita răspândirea infecţiilor respiratorii şi a cazurilor de gripă. Astfel, în primul rând, este nevoie ca părinţii să fie conştienţi că nu trebuie să trimită copilul la şcoală sau grădiniţă atunci când are simptome de infecţie respiratorie acută.

 

Totodată, este recomandată purtarea măştii de protecţie şi respectarea regulilor deja cunoscute: tuse sau strănut în şerveţel de unică folosinţă sau în plica cotului, aruncarea şerveţelului la gunoi imediat după folosire şi spălarea sau dezinfecţia mâinilor ulterior. În fiecare zi, înainte de începerea cursurilor, trebuie să se facă triajul epidemiologic al copiilor şi izolarea celor care au semne de boală infecţioasă respiratorie. Aparţinătorii vor fi anunţaţi imediat şi vor fi îndrumaţi către un medic care va asigura tratamentul necesar.

Sălile de clasă trebuie aerisite periodic

Personalul didactic sau cel nedidactic care are simptome respiratorii trebuie să evite intrarea în colectivitate. „Cazurile de boală confirmate clinic/parclinic/epidemiologic vor fi izolate la domiciliu 7 zile de la data apariţiei simptomelor şi vor fi primiţi în colectivitate doar cu aviz epidemiologic. Contacţii asimptomatici vor fi supravegheaţi clinic o perioadă de 7 zile de la ultimul contact cu un caz confirmat”, au transmis reprezentanţii DSP Iaşi.

Tot pentru a limita răspândirea infecţiilor respiratorii este necesară respectarea circuitelor funcţionale ale unităţii de învăţământ şi evitarea aglomerării spaţiilor închise. Conducerea unităţilor trebuie să asigure o ventilaţie eficientă, prin aerisirea periodică a sălilor de clasă. De asemenea, curăţenia şi dezinfecţia sălilor de clasă trebuie făcută în mod regulat. 

Comentarii