Medicii din Iași se zbat să oprească aici ambii rinichi ai unui donator

sâmbătă, 28 iulie 2018, 01:58
2 MIN
 Medicii din Iași se zbat să oprească aici ambii rinichi ai unui donator

Medicii ieşeni speră că noua şefă a Agenţiei de Transplant, o clujeancă, va înţelege mai bine dorinţa Iaşului de a opri aici ambii rinichi ai unui donator. Până acum, unul era automat luat la Bucureşti.

Reprezentanţii Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ speră ca noua conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) să permită ca, pe viitor, atunci când situaţia o impune şi când există doi candidaţi pentru doi rinichi prelevaţi, să poată rămâne ambii la Iaşi pentru a fi transplantaţi. În momentul de faţă, deşi sunt peste 18 ani de când a început să se facă transplant renal şi la Iaşi, un rinichi rămâne aici, iar celălalt este redirecţionat către Bucureşti, deşi există cazuri în care sunt doi candidaţi perfect compatibili.

„Noi sperăm ca noua conducere a ANT să aibă în vedere această repartizare corectă a rinichilor la nivel naţional, conform principiilor de etică, principiilor medicale în primul rând. Prima condiţie obligatorie trebuie să fie cea mai bună potrivire, şi apoi toate celelalte criterii de pe lista de transplant. Este 100% ceva ce depinde de conducerea ANT, sper că noua conducere va ţine cont de aceste elemente care se cunosc. De asemenea, sper să ţină cont de experienţa noastră în primul rând şi de toate criteriile care sunt în Europa“, a precizat prof. dr. Adrian Covic, şeful Compartimetului de Transplant Renal de la Spitalul „Parhon“.

În urmă cu mai mulţi ani, prof. dr. Radu Deac, directorul de atunci al ANT, era de părere că Iaşul trebuie să dovedească că există o activitate de transplant renal intensă şi că echipa medicală poate să facă faţă mai multor intervenţii. Acum, reprezentanţii spitalului susţin că există infrastructura necesară şi că există o echipă de transplant formată din mai mulţi medici chirurgi care pot efectua două intervenţii în paralel şi lucrul acesta s-a mai realizat şi se realizează în mod obişnuit.

De curând, la conducerea ANT a fost numită dr. Alexandra Anca Mureşan, care până în prezent şi-a desfăşurat activitatea la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor“ din Cluj.

Comentarii