O partitură pe care o vom mai auzi până la alegeri

Ministrul Cuc de la Transporturi ne cântă iar despre parteneriatul public-privat

vineri, 12 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 Ministrul Cuc de la Transporturi ne cântă iar despre parteneriatul public-privat

În termen de o lună, respectiv până pe 10 mai, va fi anunţat câştigătorul selecţiei de oferte pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru tronsonul Tg. Mureş-Tg. Neamţ, iar până la Paşti vor demara pe platforma electronică de achiziţii publice procedurile pentru proiectarea şi execuţia tronsonului Iaşi-Tg. Neamţ, prin parteneriat public-privat. 

Anunţul a fost făcut de iniţiatorul Legii Autostrăzii Unirii după o întrevedere cu ministrul Transporturilor. Deputatul Petru Movilă a adăugat că „secţiunea Ungheni-Iaşi nu a intrat în nicio procedură pentru că nu se cunoaşte încă locul unde va fi construit podul dintre România şi Republica Moldova. Când se va stabili exact locaţia obiectivului de investiţii, Ministerul Transporturilor va scoate la licitaţie studiul de fezabilitate”, a afirmat parlamentarul ieşean despre această parte „îngheţată” a proiectului A8.

La întrevederea cu ministrul Răzvan Cuc au fost prezenţi şi directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, şi preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu. Ulterior, ministrul Transporturilor a lăudat într-o emisiune televizată partaneriatul public-privat. „Acum două săptămâni am semnat Hotărârea de Guvern, pe care o va iniţia domnul Ghizdeanu, pentru a face acea precalificare pentru entităţile care vor participa la această procedură. Această modalitate de lansa PPP-ul este mult mai rapidă. Este o perioadă de precalificare în care vin firmele care sunt interesate să intre la PPP. Practic, deblocăm toată partea de licitaţii, care, în momentul de faţă, vedem că generează contestaţii, nu se prezintă anumite firme la depunerea de oferte”, a spus Răzvan Cuc.

Cât priveşte fondurile europene, „să fiţi siguri că, noi, banii europeni îi accesăm. Dacă noi am scoate la licitaţie toate proiectele din România prin fonduri europene, nu ne-am încadra în buget. Pentru Autostrada Moldovei (A7) am semnat deja de anul trecut contractele pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. S-au trimis cererile de finanţare către Comisia Europeană, şi acum aşteptăm răspunsul.”

Ministrul a plusat chiar, acuzând-o pe Corina Creţu, comisarul european pe politici regionale, că afirma că nu sunt proiecte deşi chiar el i le-ar fi arătat. „Doamna Creţu trebuie să spună care este exact procedura, pentru că noi nu transmitem o foaie şi ni se aprobă”, a mai spus el, omiţând să amintească faptul că regulile sunt stabilite în mare parte la Bucureşti, la autorităţile de management pentru diferitele programe de finanţare. 

Comentarii