Ministrul Sănătății, despre șpaga din spitale: „Încă se practică acest sport”

miercuri, 06 martie 2019, 21:24
2 MIN
 Ministrul Sănătății, despre șpaga din spitale: „Încă se practică acest sport”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că speră şi crede că a scăzut corupţia din spitalele publice, dar că "mai există cazuri punctuale". Reacţia ministrului vine după ce patru medici ortopezi din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ şi singurul medic ortoped din policlinica spitalului au fost reţinuţi de Direcţia Generală Anticorupţie, fiind suspecţi de luare de mită.

Întrebată dacă mai există corupţie în spitale, Sorina Pintea a răspuns: "În calitate de ministru al Sănătăţii ar trebui să spun 'nu, totul este extraordinar, nemaipomenit'. Am mai declarat că încă avem o problemă cu plăţile informale, că încă avem o problemă cu modul în care ne comportăm cu pacienţii dacă nu primim ceva. Este un lucru care este evident. Eu cred şi sper că este în scădere, dar mai sunt cazuri punctuale. Ce s-a întâmplat la Neamţ nu aş dori să comentez foarte mult, deja sunt organe de anchetă care verifică aceste aspecte. (…) Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla dacă cineva nu ar fi vrut să fie pensionat ilegal, pe nedrept. Vorbim de o cârdăşie între unii şi alţii. Pacienţii care se duc la medic pentru că sunt cu adevărat bolnavi nu au de ce să aibă încrederea zdruncinată. Medicii au salarii corespunzătoare de la 1 martie 2018. Şi de o parte, şi de alta s-a greşit. Mesajul meu este să ne comportăm corect, în limitele legalităţii".

Ministrul Sănătății a făcut, și în urmă cu o zi, declarații despre șpaga din spitale, afirmând că acest "sport încă se practică" în unitățile medicale din România. "Știm foarte bine că aceste plăți există și încă se practică acest sport. Odată cu majorarea salariilor, cred că medicii ar fi trebuit să renunțe, dar eu cred că va mai trece o perioadă. Este vorba despre educație, de educația pacientului, de educația aparținătorului. Este un act între medic și pacient și nu este normal așa ceva. Avem nevoie de media, să sesizeze aceste cazuri și este foarte bine că se sesizează", spunea Sorina Pintea.

Comentarii